Kameel

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Camera’s voor kamelen

Het is droog in het streng beschermde deel van de Great Gobi A woestijn in Mongolië. Erg droog. Wilde kamelen hebben het zwaar. Er zijn er nog slechts zo’n 350 over. Zoological Society Luujin zet zich al jaren in om de wilde kameel te helpen.

Twintig jaar geleden waren er nog veel meer kamelen… Dat hun aantal achteruit gaat weten we onder andere door onderzoek met cameravallen, de perfecte tool om dieren in onherbergzame terreinen te kunnen observeren.

De camera’s langs de grenzen van het reservaat met China geven inzicht in de migratie van kamelen. Verspreid door de rest van de Gobi staan vele tientallen camera’s die samen een beeld geven van het aantal kamelen in het reservaat en hoe zij dit gebied gebruiken. Dankzij de cameravallen en gesprekken met lokale herders, kunnen de juiste beschermingsmaatregelen worden getroffen ter bescherming van de wilde kameel.

GaiaDOET

Expeditie cameravallen plaatsen

Het plaatsen van cameravallen is een delicate kwestie. De omstandigheden in het terrein ten eerste bepalen welk type cameraval je moet gebruiken. In de Gobi woestijn heersen bijvoorbeeld extreme temperaturen; van -40 in de winter, tot +50 in de zomer. En dat doet wat met de levensduur van een batterij en camera. Ook verstoring door (andere) dieren of mensen speelt een rol.

Bovendien is de Gobi woestijn zo gigantisch groot, dat alleen al het kiezen van de juiste locaties een onderzoek op zich vergt. Want waar heb je in een terrein van 44.000 vierkante kilometer de meeste kans om kamelen te fotograferen…? In de buurt van waterpoelen ligt voor de hand. Maar hoe bewegen de kamelen zich door het terrein? Daarvoor is kennis van lokale bewoners zoals herders essentieel. Ook herkenbare sporen in het terrein, zoals gebruikte paden, dragen bij.

Camera’s plaatsen

Er komt dan ook vele maanden van voorwerk kijken voordat een reeks van 200 camera’s daadwerkelijk geplaatst is. Maar dankzij dit grootschalige onderzoek kon ZSL Luujin een duidelijk beeld krijgen van de verspreiding van kamelen in de Gobi A woestijn.

Andere dieren

Ook andere dieren lieten zich geregeld voor de camera zien, zoals het argali schaap en een groep wilde ezels.

Herstel leefgebied

Hulp bevolking

Water voor vee
Een deel van de Grote Gobi woestijn is ook open voor vee. Daar trekken dagelijks herders met kuddes van duizenden geiten en schapen rond. In dit deel van de woestijn heeft stichting Luujin ook waterpoelen aangelegd. Voor wilde dieren én voor vee. Luujin heeft de herders laten zien hoe zij de zonnepomp van de bron kunnen inschakelen. Voorheen moesten ze handmatig water omhoog halen, dus dit is voor hen een grote meerwaarde!

Dit vormt een belangrijke basis om samen de natuur nog beter te beschermen!

Hulp bevolking

Kom je vandaag naar GaiaZOO?