Jaar van de berberaap 2023

Ontdek hoe jij kunt helpen
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Alle diersoorten die het Gaia Nature Fund steunt worden in de natuur bedreigd. Maar sommige soorten hebben wat extra aandacht nodig. Deze soorten zetten we tijdens ‘het jaar van…’ volledig in de spotlight. We organiseren speciale activiteiten om extra geld in te zamelen en aandacht te genereren.

In 2023 staat de berberaap centraal!

Het Gaia Nature Fund steunt de berberaap al sinds 2017. We bieden substantiële financiële steun aan het Barbary Macaque Awareness and Conservation (BMAC). Op deze pagina lees je er meer over.

Sinds 2017 konden ook de Europese nerts, kleine flamingo en eikelmuis al op deze extra steun rekenen.

berberaap op boomstam in de winter in GaiaZOO

BMAC komt in actie en Gaia Nature Fund helpt!

Direct na de brand bood GNF al 5.000,- aan noodhulp. In 2023, het (tweede) Jaar van de berberaap hopen we nog eens 12.000,- bij elkaar te krijgen.

Help jij ook mee?

Houd onze socials en de GaiaZOO kalender in de gaten voor meer speciale activiteiten!

Ontdek hieronder de verschillende projecten waarvoor jouw hulp hard nodig is.

Onderzoek
Opvang
Cameravallen
Educatie
Hulp lokale bevolking

Stiekem op de foto

Cameravallen

Berberapen leven in ontoegankelijke terreinen zoals rotswanden, cederbossen en met struiken begroeide kliffen. Onderzoek in zo’n terrein is lastig. Cameravallen, die van afstand een foto maken zodra er een dier voorbij loopt, bieden uitkomst. Zo kan BMAC toch onderzoeken waar de berberapen precies leven, hoeveel groepen er zijn en wat de groepssamenstelling is. Met deze kennis kan BMAC de berberapen nog beter beschermen.

Berberaap met jong

Niet op de foto

Educatie

Jonge berberapen zien er heel schattig uit. Daarom vangen mensen hen om ze als huisdier te houden. En als vermaak voor toeristen. Maar een leuk vakantiekiekje is zo onschuldig niet, als je bedenkt dat de jonge berberaap op je schouder bruut bij zijn moeder is weggehaald… Bovendien: als zo’n kleintje volwassen wordt, is hij absoluut niet geschikt als huisdier. Hij krijgt scherpe tanden en moet aan de ketting gelegd worden of in een kooi.

Ga je op vakantie naar Marokko of Gibraltar? Ga dan NIET met de apen op de foto, want zo draag je bij aan de illegale handel…

Toeristen met berberaap op foto

De berberaap is een super sociaal dier. Je ziet ze vaak elkaar ‘vlooien’– deze vachtverzorging is enorm belangrijk om de groepsband te versterken. Binnen de groep hebben jonge berberapen een hoog aanzien. Berberapen horen dan ook niet thuis op markten, op foto’s met toeristen, en al helemaal niet aan een ketting… Toch is dit nog steeds aan de orde van de dag in grote Marokkaanse steden. Zo proberen mensen geld te verdienen.

Terug naar de natuur

Opvang

Meerdere keren per jaar komt er een bericht binnen bij BMAC. “Er is een jonge berberaap gevonden, willen jullie hem komen ophalen?” Van een markt of bij een lokale handelaar. Deze kleintjes worden op brute wijze weggehaald bij hun moeder om als huisdier verhandeld te worden. Of om aan toeristen vermaak te bieden.

BMAC komt dan meteen in actie. Want jonge berberapen kunnen vaak weer terug naar de natuur. In een sociale groep berberapen hebben jongen namelijk een hoge status. Alle groepsleden willen het kleintje aanraken en ervoor zorgen. Dankzij dit natuurlijk gedrag worden jonge berberapen vaak spontaan weer opgevangen bij soortgenoten. Zelfs als dit niet zijn geboortegroep betreft!

Jonge berberaap in kist

Leren over berberapen

Educatie

Elk jaar gaat BMAC op bezoek bij 30 scholen rondom het educatief centrum. Kinderen uit landelijke en stedelijke gebieden leren via het levensverhaal van een jonge, gevangen berberaap ook alles over het bos waar ze in leven en over illegale handel in wilde dieren. Via spel en een specifiek lespakket verkennen de kinderen deze thema’s. In totaal bereikt BMAC via dit programma jaarlijks 1.000 kinderen. Dat is belangrijk voor de toekomst van de berberaap!

Leren over berberapen

Zonnepanelen helpen!

Educatie

Het educatief centrum van BMAC ligt erg afgelegen. Dicht bij het leefgebied van berberapen. En dicht bij dorpelingen die met hun vee in berberapen terrein komen. In het centrum worden workshops georganiseerd, komen gemeenschapsleden samen en het vormt de thuisbasis voor BMAC medewerkers. De stroomvoorziening in het centrum was niet betrouwbaar. Daarom heeft het Gaia Nature Fund in 2020 een grote donatie gedaan waarmee zonnepanelen zijn aangelegd. Sindsdien werkt BMAC volledig op zonne-energie!

BMAC educatief centrum

Honden inenten

Hulp lokale bevolking

Hondsdolheid komt nog veelvuldig voor in Marokko. Deze ziekte is niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook voor berapen. Helemaal omdat veel honden vrij rondlopen in het leefgebied van de berberapen. BMAC helpt dorpelingen om hun hond te laten vaccineren. Zo zijn zowel apen als mensen geholpen!

berberapen vlooien elkaar in GaiaZOO

Help de berberaap

Projecten van voorgaande jaren