Bewustwording voor de berberaap

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In de natuur leeft de berberaap alleen nog in de ruige gebergtes van Marokko en Algerije. Er zijn echter steeds minder berberapen. Daarom riep GaiaZOO het jaar 2017 uit tot “jaar van de berberaap”. Dit leverde een bedrag van ruim 20.000 euro op, dat werd gedoneerd aan het BMAC project in Marokko. Het GNF steunt dit project langdurig, om zo de laatste wilde berberapen te helpen. Help jij ook mee?

Het Gaia Nature Fund heeft 2023 opnieuw uitgeroepen tot Jaar van de Berberaap. Zo helpen we om deze sociale aap in Marokko een veilige toekomst te geven.

In de ruige gebergtes van Marokko en Algerije leven de laatste berberapen. Maar door menselijke invloeden zijn er steeds minder. Het BMAC project beschermt hen in Marokko op verschillende manieren. Het GNF steunt dit project langdurig en substantieel. Wist je dat de voorouder van de berberaap lang geleden in Limburg leefde?

Het GNF steunt dit project sinds 2017. Totale bijdrage € 65.191

Bewustwording voor de berberaap

De leefgebieden van berberapen worden door houtkap, akkerbouw en veeteelt steeds kleiner. Door het verdwijnen van bos, kunnen berberapen ook niet meer van de ene naar de andere groep verhuizen. En dat is belangrijk om inteelt te voorkomen en de apen (genetisch) gezond te houden.

Bovendien worden berberapen nog steeds veel gevangen om als huisdier te houden. Dat komt deels omdat pasgeboren berberapen een hoog aaibaarheidsgehalte hebben. In grote Marokkaanse steden dienen ze ook als vermaak voor toeristen.

Bedreigingen: Toerisme en handel

Cameravallen

Berichten uit het veld

Het verhaal van Sian Waters, oprichter en directeur van BMAC

Toen ik in 2004 in noord Marokko arriveerde om te onderzoeken hoeveel berberapen er nog waren, had ik geen idee waar ik aan begon. Na dagen klimmen en klauteren over rotsen en door struikgewas, in totaal afgelegen gebieden, begreep waarom er de afgelopen 20 jaar geen andere onderzoek naar berberapen was gedaan… Wat me verder op viel is dat de berberapen doodsbang voor ons waren – waarschijnlijk het gevolg van vervolging door mensen. Dit intrigeerde me zo, dat ik de berberapen sindsdien niet meer lol heb gelaten – ondanks de ontberingen …

berberaap zittend in gras

Het BMAC heeft in 2017 een educatief centrum gebouwd dat grenst aan het leefgebied van de berberapen in Bouachem, Marokko. Vanwege beperkte middelen duurde het jaren voordat het centrum af is. Anno 2020 is het zelfs nog steeds niet op het elektriciteitsnet aangesloten en zijn de medewerkers afhankelijk van generatoren die soms ook niet werken. Hoewel je zou denken dat zonne-energie in Marokko toereikend zou zijn, is dat gedurende het grootste deel van het jaar niet het geval… Betrouwbare elektriciteit zou BMAC dan ook heel veel mogelijkheden om educatie en onderzoek uit te voeren. Bovendien zal het er aan bijdragen dat lokaal toerisme opgestart kan worden wat voor verdere financiering kan zorgen. Daarnaast levert het aanzien bij lokale gemeenschappen en overheden. Om al deze doelen te kunnen bereiken, heeft het Gaia Nature Fund in 2020 een donatie van € 15.000,- gedaan. Daarmee kan BMAC de volledige kosten van de aanleg van de stroomvoorziening bekostigen en komt zij een grote stap verder.

Elektriciteit en Educatie