Bedreigingen

Kamelenraces

Kamelenraces zijn erg populair in Mongolië. Dat klinkt onschuldig, maar de snelste kamelen zijn een kruising tussen een wilde kameel en een gedomesticeerde kameel (die minder chagrijnig zijn dan wilde kamelen). Om top-racers te kweken, worden daarom wilde kamelen uit de natuur gehaald. In Mongolië zijn nu nog maar zo’n 350 wilde kamelen... Daarnaast wordt het leefgebied waarin de wilde kamelen leven steeds kleiner. Gelukkig wordt dit gebied momenteel wel intensief beschermd.  

Verspreidingsgebied

Kamelen worden al vele honderden jaren gebruikt als lastdier in de woestijn. Ze komen echter niet uit Afrika, maar uit Azië. Het verspreidingsgebied van de wilde kameel ligt in de woestijnen van zuidwest Mongolië en aangrenzend China.

Verspreidingsgebied

Praten met de lokale bevolking

ZSL onderzoekt sinds 2009 de verspreiding van wilde kamelen in Mongolië. Vanwege het onherbergzame leefgebied doen ze dit via cameravallen (lees hier hoe cameravallen werken). Ook praat ZSL met de lokale bevolking om te laten zien wat de gevolgen van de kamelenraces zijn op de wilde kamelen. Ook richt zij zich op educatie op scholen en op de media. Dankzij deze aanpak gaan zij de kamelen ook meer respecteren. Met de informatie van de cameravallen en in samenwerking met de lokale herders, kunnen de juiste beschermingsmaatregelen worden getroffen ter bescherming van de wilde kameel.

€3.000
Van het €3.000 doel.
Resultaten

Updates uit de woestijn

Dankzij steun van National Geographic Society en Gaia Nature Fund startte ZSL in 2019 een nieuw onderzoek in de Great Gobi Special Protected Area ‘A’ (GGASPA) in zuidwest Mongolia. Middels 200 cameravallen worden de trekbewegingen van wilde kamelen in de Grote Gobi woestijn gemonitord. Daarbij wordt ook bekeken in hoeverre zij de grens naar China oversteken. En welke belangrijke waterpoelen zij gebruiken.

In de updates hieronder vertelt ZSL coördinator Samuel Merson hoe het onderzoek verloopt.

Update 1 - February 2019 Testing the cameras

Lees verder

Update 2 - July 2019 Placing and checking the cameras …

Lees verder...

Update 3 - February 2020 Camels and other species in the Gobi Desert

Lees verder...

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO