Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Europese rivierkreeft (Astacus astacus)

Rode Lijst status: Ernstig bedreigd (in NL)


rivierkreeft

De Europese rivierkreeft is de enige kreeftensoort die van oorsprong in Nederland voorkomt. Ze worden ernstig bedreigd en zijn bijna uitgestorven in ons land. De scharen van de Europese rivierkreeft hebben een roodkleurige onderkant, de bovenkant is bruin tot olijfgroen. In sommige gevallen kleurt de kreeft blauw. Ze leven voornamelijk in onvervuilde beken, rivieren en meren en kunnen tot 15 jaar oud worden. Het zijn vooral nacht actieve dieren en zijn echte alleseters. Overdag rusten de kreeften tussen zelf gegraven schuilplaatsen of boomwortels en stenen.

Bedreigingen

De grootste bedreigingen voor de Europese rivierkreeft zijn het verlies van leefomgeving, ziektes en de introductie van exotische rivierkreeften. In Nederland hebben Amerikaanse rivierkreeften een grote opmars gemaakt. Ze concurreren met de Europese rivierkreeft om schuilplaatsen en voedsel. Daarnaast brengen de exotische kreeften ziektes mee (zoals de kreeftenpest) waar ze zelf immuun voor zijn, maar waar de Europese rivierkreeften aan sterven.

Europese rivierkreeft & GaiaZOO

GaiaZOO huisvest sinds 2014 Europese rivierkreeften. Deze zeldzame soort zal op de benedenverdieping van limburgHUIS in een nieuw aquarium de ambassadeursrol voor hun bedreigde wilde soortgenoten nog beter kunnen vervullen. De kreeften delen hun onderkomen met stekelbaarzen. GaiaZOO werkt voor de Europese rivierkreeften samen met Wageningen University & Research. Die werkt met 20 partners aan een herintroductieprogramma, waarbij deze soort op termijn ook weer in de Limburgse natuur uitgezet zal worden. Natuurlijk in een veilige leefomgeving zonder concurrentie van de exotische kreeften.

 

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO