GaiaZOO & eikelmuizen

In 2016 werd in Rijswijk een verrassende ontdekking gedaan. In de schuurtjes van een oud moestuinen complex werden slapende eikelmuizen aangetroffen! Ver verwijderd van hun natuurlijk leefgebied. De Zoogdiervereniging vroeg GaiaZOO om deze dieren onder haar hoede te nemen. We ontvingen ze met open armen, want wij zijn er van overtuigd dat elke diersoort een eigen rol vervult in de natuur. De eikelmuis hoort thuis in de Zuid-Limburgse bossen en daarom doen we graag wat we kunnen om deze soort te behouden.

Terug naar de natuur

Kort daarna hebben we gezamenlijk een fokprogramma opgezet. Dit blijkt erg succesvol, want meteen het eerste jaar werden al tientallen jongen geboren in GaiaZOO. Sinds 2018 zetten we de eikelmuizen die in GaiaZOO ter wereld komen uit op de Bemelerberg, waar in het verleden ook eikelmuizen leefden. Dit is een belangrijk onderdeel van het soortbeschermingsplan voor deze ernstig bedreigde slaapmuis. Het aantal eikelmuizen in dit gebied groeit nu gestaag. Niet alleen door de uitzet, maar ook dankzij natuurlijke voortplanting!

Eikelmuizen in GaiaZOO

Als je geluk hebt, kun je in GaiaZOO zelf eikelmuizen ontdekken. Je vindt ze bij het speciale limburgHUIS. Gluur maar eens door de raampjes van hun slaapkastjes en zie hoe bijzonder deze Limburgse slaapmuizen zijn! Vooral in de zomer is de kans groot dat je ze ziet, want dan slapen ze bovenop hun mosdeken in plaats van eronder. Met wat geluk zie je dan ook de jongen!


Ga terug

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO