045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Eikelmuis (Eliomys quercinus)

Rode Lijst status: Ernstig bedreigd (in NL)


Eikelmuis

De eikelmuis is het meest bedreigde zoogdier van Nederland en komt alleen voor in Zuid-Limburg. Dit markante dier is te herkennen aan zijn karakteristieke zwarte masker en lange pluimstaart. De eikelmuis is familie van de slaapmuizen en houden een winterrust. Het zijn nacht actieve dieren die zich overdag terugtrekken in een schuilplaats. Eikelmuizen zijn zeer goede klimmers, maar ze lopen ook vaak op de bosbodem. Het zijn echte alleseters, variërend van vruchten en zaden tot insecten, eieren en zelfs jonge vogels en kleine zoogdieren.

Bedreiging

Eikelmuizen voelen zich thuis in bossen met veel struiken en rommelige hoekjes. Maar juist die plekjes zijn steeds meer verdwenen… Onderzoek van de Zoogdiervereniging liet zien dat het aantal eikelmuizen de laatste jaren steeds minder werd Nederland. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen om samen met Stichting het Limburgs Landschap, stichting IKL en GaiaZOO het uitsterven van de dieren in Nederland te voorkomen. Door de aanplant van voedselstruiken en gericht snoeibeleid maken terreinbeheerders het leefgebied weer lekker rommelig. Precies waar eikelmuizen van houden. Ook worden leefgebieden weer met elkaar verbonden.

Eikelmuizen & GaiaZOO

GaiaZOO is er van overtuigd dat elke diersoort een eigen rol heeft te vervullen in de natuur. De eikelmuis hoort thuis in het Zuid-Limburgse bossen en daarom doen we graag wat we kunnen om deze soort te behouden. In 2015 vroeg de Zoogdiervereniging ons om eikelmuizen op te vangen en gezamenlijk is daarna een succesvol fokprogramma opgezet. Dit is nu een belangrijk onderdeel van het eikelmuis-actieplan/soortbeschermingsplan. Sindsdien worden vanuit GaiaZOO jaarlijks enkele tientallen jonge eikelmuizen uitgezet op de Bemelerberg. Het aantal eikelmuizen aldaar groeit nu gestaag. In 2019 en 2020 werden zelfs al in het wild geboren eikelmuizen aangetroffen!

In limburgHUIS van GaiaZOO kun je zelf eikelmuizen ontdekken. Buiten hebben ze een ruime ren waar ze in de schemering en nacht naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. Gluur vanuit limburgHUIS maar eens door de raampjes van hun slaapkastjes en zie hoe bijzonder deze Limburgse slaapmuizen zijn! Vooral in de zomer is de kans groot dat je ze ziet, want dan slapen ze bovenop hun mosdeken in plaats van eronder. Met wat geluk zie je ook de jongen!

 

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO