Eerste vicuña geboren in GaiaZOO

Begin april werd er een vicuña geboren op de Pampa van GaiaZOO. Het is de eerste keer dat deze diersoort het levenslicht zag in de Kerkraadse dierentuin!

Het jong is al goed te bewonderen en de dierverzorgers hebben inmiddels bevestigd dat de kleine telg een mannetje is. De vicuña’s delen hun verblijf met de Darwin nandoes en de tapirs en leven sinds 2021 in de Zuid-Limburgse dierentuin.

Leefgebied

Op de uitgestrekte vlaktes van het Andes gebergte leeft de vicuña. Deze diersoort is een kleine kameelachtige, maar ze hebben geen bulten op hun rug. De toppen van het gebergte zijn op sommige plekken wel 4000 meter hoog. Vicuña’s zijn goed aangepast op de ijle lucht. Zo hebben ze in vergelijking met andere zoogdieren een erg groot hart, waardoor ze bloed en zuurstof sneller kunnen rondpompen.

Jonge vicuña’s

Vicuña’s leven in kleine kuddes. Het dominante mannetje heeft 2 tot 4 vrouwtjes aan zijn zijde, die hij fel beschermt tegen rivalen. Rond maart/april is hij extra alert, want dan begint het paarseizoen. Na een succesvolle paring duurt het ongeveer 11,5 maand voordat er één jong ter wereld komt. Bij de geboorte weegt een vicuña tussen de 4 en 6 kg. Na ongeveer 15 minuten kan het jonge dier al staan en probeert het mee te lopen met zijn moeder. Rond de leeftijd van 8 maanden wordt het jong wat zelfstandiger, maar hij blijft melk drinken tot hij 10 maanden oud is. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar een eigen kudde!

EEP-Managementprogramma

De vicuña’s die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma. Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

Lees meer over EEP managementprogramma’s.

Laatste blogs en nieuwsberichten