Een nieuw logo voor GaiaZOO

De weg naar het nieuwe logo

Toen in 2005 GaiaPark Kerkrade haar poorten opende, bestond ons logo uit een donkergroene wereldbol die gevormd werd door vogels, vissen en zoogdieren: de levende aarde Gaia. Gezien de ligging van de dierentuin en de nabijheid van vele Duitse en Belgische gasten, werd een aantal jaren later besloten de naam ‘park’ te vervangen door ‘ZOO’, zodat iedereen direct begreep dat wij een dierentuin zijn. En hoe creatief de groene dierenbol ook was vormgegeven: het was niet altijd herkenbaar.

De weg naar het nieuwe logo

Het tweede logo werd daarom compact en stoer met in een lichte kleur de woorden ‘Gaia’ en ‘Kerkrade’ en in een donkere kleur ‘ZOO’ en ‘Zuid-Limburg’. Voor de herkenbaarheid schreven we vanaf dat moment GaiaZOO met 4 hoofdletters.

Nu, ruim 7.000.000 bezoekers en talloze awards verder, vonden we het tijd voor een nieuwe fase. Gaia is een wereldwijd begrip en staat voor (moeder) aarde. In GaiaZOO willen we bezoekers laten ervaren hoe bijzonder deze aarde is en vooral ook hoe kwetsbaar en uniek.

We lezen dagelijks dat het klimaat verandert en welke desastreuze gevolgen dat heeft voor onze wereld. Droogte en opwarming aan hand in hand met overstromingen, smeltende ijskappen en verwoestende stormen. Door onze alsmaar roeiende wereldbevolking is er een voortdurende behoefte aan méér: meer energie, meer voedsel en meer producten en dat gaat ten koste van leefgebieden voor dieren.

Oud logo GaiaZOO

Ervaar hoe bijzonder…

Het nieuwe logo bestaat daarom uit een aarde in de vorm van een vingerafdruk. Het lijnenspel lijkt op de hoogtelijnen van een landkaart, wat goed past bij ons Zuid-Limburgse heuvellandschap. Maar het is ook een verwijzing naar de lucht- en zeestromen op aarde die het klimaat bepalen en daarmee de diverse biotopen die u in GaiaZOO aantreft: Taiga, Rainforest en Savanna.

De kleuren waaruit het logo is opgebouwd, symboliseren de grond (bruin) waarop wij allemaal leven; het water en de lucht (blauw) waar het leven afhankelijk van is én het leven zelf (groen), dat begint bij de miljoenen soorten planten en bomen.

De toevoeging Kerkrade tot slot spreekt voor zich: de dierentuin ligt immers in het hart van Kerkrade. Dat je er kunt ervaren hoe bijzonder onze aarde is, wist je natuurlijk al lang, maar is toch een onmisbaar element voor onze bijzondere ZOO!

Nieuw logo GaiaZOO vierkant fullcolor

Bekijk hier diverse toepassingen van de nieuwe huisstijl!