Dit is… de siezel!
Spermophilus citellus
Alarm!
Siezels maken acht verschillende geluiden om te communiceren. Elk geluid heeft een ander doel. Alarmroepen worden het meest gebruikt. Andere siezels kunnen aan het type alarmroep horen hoe groot de dreiging is!
Zo’n alarmroep is heel belangrijk, want er zijn veel dieren die op siezels jagen. Deze knaagdieren staan onderaan de voedselketen en zijn een welkom hapje voor vossen en roofvogels. Ze gebruiken de alarmroep dus als een soort waarschuwingssysteem.

Leefgebied
Gebieden met korte graslanden zoals steppes, natuurlijke begraasde weilanden en losse, droge grond om holen te graven.
Een onmisbaar hol
Overdag kruipen siezels uit hun ondergrondse hol om voedsel te zoeken. Deze kleine knaagdieren hebben veel natuurlijke vijanden. Een hol is daarom onmisbaar. Ook brengen siezels hun jongen er groot en houden ze er een zes maanden lange winterslaap.
Siezels worden ook wel Europese grondeekhoorn genoemd! Hoewel ze voor de veiligheid in kolonies leven, zijn ze niet heel sociaal. Elk dier heeft zijn eigen hol en deelt niet.

Eetbare bloemen
Siezels zijn een groot deel van de dag op zoek naar voedsel en zijn niet heel kieskeurig. Ze eten vooral plantaardig voedsel zoals gras, platenwortels, zaden en eetbare bloemen. Als ze onderweg een insect of spin tegenkomen eten ze deze ook graag op. Af en toe is er zelfs ruimte voor een klein zoogdier zoals een muis of eieren!