Dit is… de siezel!

Spermophilus citellus

ALLES OVER DE SIEZEL
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Alarm!

Siezels maken acht verschillende geluiden om te communiceren. Elk geluid heeft een ander doel. Alarmroepen worden het meest gebruikt. Andere siezels kunnen aan het type alarmroep horen hoe groot de dreiging is!
Zo’n alarmroep is heel belangrijk, want er zijn veel dieren die op siezels jagen. Deze knaagdieren staan onderaan de voedselketen en zijn een welkom hapje voor vossen en roofvogels. Ze gebruiken de alarmroep dus als een soort waarschuwingssysteem.

Alarm!

Eigenschappen van de siezel

Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Grasland, steppen, wijngaarden
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
2,5 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
125-380 gram
Icoon Grootte - Wit
Grootte
17-23 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
25-29 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal jongen
2-9 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
kleine gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
knaag- dieren

Leefgebied

Gebieden met korte graslanden zoals steppes, natuurlijke begraasde weilanden en losse, droge grond om holen te graven.

Een onmisbaar hol

Overdag kruipen siezels uit hun ondergrondse hol om voedsel te zoeken. Deze kleine knaagdieren hebben veel natuurlijke vijanden. Een hol is daarom onmisbaar. Ook brengen siezels hun jongen er groot en houden ze er een zes maanden lange winterslaap.

Siezels worden ook wel Europese grondeekhoorn genoemd! Hoewel ze voor de veiligheid in kolonies leven, zijn ze niet heel sociaal. Elk dier heeft zijn eigen hol en deelt niet.

Een onmisbaar hol

Eetbare bloemen

Siezels zijn een groot deel van de dag op zoek naar voedsel en zijn niet heel kieskeurig. Ze eten vooral plantaardig voedsel zoals gras, platenwortels, zaden en eetbare bloemen. Als ze onderweg een insect of spin tegenkomen eten ze deze ook graag op. Af en toe is er zelfs ruimte voor een klein zoogdier zoals een muis of eieren!