WITTE
NEUSHOORN

Ceratotherium simum

ALLES OVER DE WITTE NEUSHOORN
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Jacht op hoorns

Door groeiende landbouw en veeteelt verdwijnt het leefgebied van witte neushoorns in rap tempo. Ook is er minder water te vinden door klimaatverandering. Maar de grootste bedreiging is de jacht voor neushoorn-hoorn. Natuurorganisaties zetten zich in om witte neushoorns te behouden. Zo worden natuurgebieden in de gaten gehouden door Rangers. Ook zijn neushoorns via de wet in diverse Afrikaanse landen beschermt. Dit maakt het lastiger om de hoorns het land uit te vervoeren.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De witte neushoorn heeft de status ‘gevoelig’. Dat betekent dat het aantal witte neushoorns achteruit gaat en de het risico loopt om bedreigd te worden.

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De witte neushoorns in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma.

Gevoelige huid

De witte neushoorn is één van de zwaarste landdieren ter wereld. Een volwassen mannetje kan maar liefst 2.300 kg wegen. De huid van een witte neushoorn is ruw en wel 2,5cm dik! Toch is de huid juist heel gevoelig. Een neushoorn voelt net als wij een vlieg op zijn huid kriebelen. Om hun huid tegen het kriebelen en de beten van insecten te beschermen, nemen neushoorns graag een modderbad. Ook ossenpikkers (kleine vogels) helpen hen door insecten, teken en ander ongedierte van de huid en uit de oren te pikken.

Eigenschappen van de witte neushoorn

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Droge savannes, graslanden
Status
Gevoelig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
50 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Gras
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
2.000 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
3,5 m lang en 1,7 m hoog
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
16 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Vrouwen-groepen, mannetjes solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Witte neushoorn

Leefgebied

De witte neushoorn leeft vooral op droge savannes met graslanden.

Leefgebied

Beslagen bril

Witte neushoorns hebben slechte ogen. Ze kunnen maar een paar meter ver kijken en hun zicht is heel wazig. Je kunt het vergelijken met het kijken door een beslagen bril. Hun gehoor en reukvermogen zijn een stuk beter. Witte neushoorns kunnen heel alert reageren als een verdacht geluid in de buurt klinkt. Om te achterhalen waar het geluid vandaan komt, kunnen ze hun oren alle kanten op draaien.

 

Neushoorn in GaiaZOO

Hoe snel groeit de hoorn?

De hoorn van een neushoorn bestaat uit keratine. Dit is hetzelfde materiaal waar haren, hoeven en nagels van zijn gemaakt. Neushoorns gebruiken hun hoorn tijdens gevechten of om zich te beschermen tegen roofdieren. Als ze er hard mee tegen een boom of steen stoten kan de hoorn afbreken, maar deze groeit daarna weer terug. Jonge neushoorns worden zonder uitstekende hoorn geboren. Na de geboorte begint deze direct te groeien met een snelheid van zo’n 7cm per jaar. De hoorn groeit hun hele leven door. 

 

Neushoorn hoorn close-up in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?