WITGEZICHT OEISTITIE

Callithrix geoffroyi

ALLES OVER DE WITGEZICHT OEISTITIE
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Speciale klauwen

Witgezicht oeistitie’s zijn familie van de klauwapen. Deze familie omvat de kleinste echte primaten ter wereld! Aan bijna al hun vingers en tenen zit een klauwnagel, andere primaten hebben platte nagels. Hun handen zijn vaak te klein om takken goed vast te grijpen, maar met hun klauwnagels kunnen ze zich toch goed redden. De witgezicht oeistitie gebruikt zijn klauwnagels ook om gom van takken te pulken. 

Eigenschappen van de witgezicht oeistitie

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Begroeide boomlaag
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
200-400 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
23 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
4,5 maand
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
2 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Familie -groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Klauwapen

Leefgebied

Witgezicht oeistitie’s leven vooral in de dichtbegroeide (vaak de middelste en onderste) boomlaag van het tropisch regenwoud. 

Leefgebied

Familiegroep

Wanneer je zo klein bent als een witgezicht oeistitie, heeft het veel voordelen om in een familiegroep te leven. Er zijn meer ogen die uitkijken voor roofdieren en de opvoeding van jongen kan worden verdeeld. Witgezicht oeistitie krijgen meestal een tweeling. Het is voor het vrouwtje erg zwaar om hen de hele dag te tillen. Daarom passen het mannetje en jongen uit het eerdere nest ook om de beurt op de kleintjes. Zo kan de moeder makkelijker naar voedsel zoeken.  

Geen ‘like’ voor illegale handel

Op social media zie je het (helaas) vaak voorbij komen, foto’s en filmpjes van (kleine) apen die bij mensen wonen. Het gedrag dat ze op deze beelden vertonen, zoals dieren die hun tanden laten zien, wordt gezien als schattig. Maar bij primaten is dit gedrag een teken van stress en angst. Daarnaast worden de meestal zeer jonge apen worden vaak illegaal uit het wild gevangen. Er gaat dus veel dierenleed schuil achter zo’n foto of filmpje.

Jij kunt helpen om dit tegen te gaan! Geef geen ‘like’ voor illegale dierenhandel, want wilde dieren zijn geen huisdieren.  

Wil je meer weten over dit onderwerp? De natuurorganisaties BMAC en WAPCA hebben samen met partners een speciale flyer gemaakt om meer bewustwording te creëren: Why Primates Make Bad Pets à Why Primates Make Bad Pets. De ontwikkeling hiervan is mede mogelijk gemaakt door het Gaia Nature Fund.   

Geen ‘like’ voor illegale handel

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De witgezicht oeistitie’s die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het EEP managementprogramma.

EEP | Managementprogramma

Kom je vandaag naar GaiaZOO?