WALLICH FAZANT

Catreus wallichii

ALLES OVER DE WALLICH FAZANT
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Onopvallend

Bij de meeste fazantensoorten hebben de mannetjes een kleurrijk en uitbundig verenkleed. Maar bij de Wallich fazant ontbreekt deze kleurenpracht. Wel hebben de mannen een opvallend rood oogmasker en een lange kuif op hun kop. Met hun lange staart pronken ze tijdens de paartijd voor de vrouwtjes, deze zijn onopvallender en hebben meer vlekken.  

Onopvallend

Eigenschappen van de Wallichfazant

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Rotsig terrein
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
3 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,3 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
80-118 cm (met staart)
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
26 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
10-11 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Fazant -achtigen

Leefgebied

Wallich fazanten leven vooral op steile berghellingen begroeid met gras of struiken en onvolgroeide bomen op een hoogte tot 3000m.   

Beschermende ouders

Een koppel Wallich fazanten is trouw aan elkaar en blijft hun hele leven samen. Ze bouwen hun nest in het gras of onderaan een rots. Het vrouwtje broedt in haar eentje, maar het mannetje is nooit ver weg. Bij gevaar beschermen beide ouders de kuikens. In eerste instantie proberen ze het roofdier af te leiden. Als dat niet lukt, zal het mannetje de belager bedreiging.  

Beschermende ouders

Beschermen via educatie

De kleine populatie Wallich fazanten staat vooral onder druk door de jacht. Natuurorganisaties proberen dit te verminderen middels educatieprogramma’s op scholen. Daarnaast leven diverse populaties in beschermde gebieden. 
 
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Wallich fazant heeft de status kwetsbaar. Dat betekent dat het hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden. 

Kom een kijkje nemen bij onze Wallichfazant

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?