WALLICH FAZANT
Catreus wallichii
Onopvallend
Bij de meeste fazantensoorten hebben de mannetjes een kleurrijk en uitbundig verenkleed. Maar bij de Wallich fazant ontbreekt deze kleurenpracht. Wel hebben de mannen een opvallend rood oogmasker en een lange kuif op hun kop. Met hun lange staart pronken ze tijdens de paartijd voor de vrouwtjes, deze zijn onopvallender en hebben meer vlekken.

Leefgebied
Wallich fazanten leven vooral op steile berghellingen begroeid met gras of struiken en onvolgroeide bomen op een hoogte tot 3000m.
Beschermende ouders
Een koppel Wallich fazanten is trouw aan elkaar en blijft hun hele leven samen. Ze bouwen hun nest in het gras of onderaan een rots. Het vrouwtje broedt in haar eentje, maar het mannetje is nooit ver weg. Bij gevaar beschermen beide ouders de kuikens. In eerste instantie proberen ze het roofdier af te leiden. Als dat niet lukt, zal het mannetje de belager bedreiging.

Beschermen via educatie
De kleine populatie Wallich fazanten staat vooral onder druk door de jacht. Natuurorganisaties proberen dit te verminderen middels educatieprogramma’s op scholen. Daarnaast leven diverse populaties in beschermde gebieden.
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Wallich fazant heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat het hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.