VALE GIER

Gyps fulvus

ALLES OVER DE VALE GIER
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Hulp voor gieren!

Wereldwijd daalt het aantal gieren hard. Vergiftiging, hoogspanningsmasten en windturbines vormen een groot gevaar. Met wetgeving en educatie wordt geprobeerd om de leefomstandigheden in het wild te verbeteren. In Europa worden vale gieren vanuit diverse dierentuinen uitgezet in veilige gebieden. Sommige gieren krijgen een zender zodat onderzoekers ze kunnen volgen.

Eigenschappen van de vale gier

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Bergen, graslanden, halfwoestijn
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
37 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Aas
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
6-11 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
105 cm,
spanwijdte 280 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
47-57 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal jongen
1 ei
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Alleen, eten in groepen
Icoon Familie - Wit
Familie
Arend-achtigen

Leefgebied

Vale gieren leven in uitgestrekte, rotsachtige gebieden zoals bergen en steppes met open en droge valleien.

vale gier close up in GaiaZOO

Op je beurt wachten

Vale gieren zijn net wat kleiner dan de monniksgieren. Met hun scherpe snavels eten ze vooral spierweefsel en organen uit het karkas. Een groep etende gieren lijkt heel chaotisch, maar niets is minder waar! Ze hebben een strikte hiërarchie. De gieren die onderaan de rangorde staan moeten wachten tot de meer dominante gieren hun portie hebben gehad. Wist je dat gieren niet jagen op andere dieren? Ze eten alleen de karkassen van dieren die al dood zijn.

vale gier eet karkas in GaiaZOO

Vale gieren zijn meesters van het luchtruim. Dankzij hun grote, brede vleugels kunnen ze uren zweven op warme luchtstromen. Daarbij bereiken ze hoogtes van wel 4,5 km en leggen ze tijdens trektochten grote afstanden af. Soms dwalen ze zelfs tot boven Nederland! Met hun goede ogen kunnen ze karkassen zelfs van deze grote hoogte spotten, maar meestal gaan ze af op hun reuk.

Zweefvlucht

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De vale gieren in GaiaZOO zijn onderdeel van het Europees managementprogramma. Ze kunnen zelf een partner kiezen uit de geselecteerde groep.

vale gier kijkt naar rechts in GaiaZOO

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het gebied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?