SPRINGBOK
Antidorcas marsupialis
Jongeren in overvloed
Net al veel andere grote grazers krijgen springbokken aan het begin van het regenseizoen jongen. Binnen enkele weken worden er duizenden jongen geboren. Het grote aantal jonge dieren overweldigd roofdieren, waardoor veel deze kwetsbare periode kunnen overleven. Springbokken krijgen meestal om het jaar een jong. In de eerste drie weken van hun leven komen ze samen in crèches. Dit biedt extra veiligheid. Naarmate ze ouders worden zijn ze sneller en sterker, waardoor ze mee kunnen met de kudde op zoek naar voedsel.
Leefgebied
Springbokken leven in gebieden met open, droge graslanden en savannes.

Springkampioen
Het voortplantingsseizoen van springbokken brengt een heus spektakel met zich mee. Om de vrouwtjes voor zich te winnen, proberen de mannetjes te laten zien hoe gezond en sterk ze zijn. Dat doen ze door te pronken, daarbij maken ze sprongen van soms wel 3 meter hoog! Ze houden hun poten stijf, rug krom en hun staart omhoog. Zo kunnen de vrouwtjes de beste partner kiezen.

Natuurlijke balans
Door hun graasgedrag helpen springbokken om savannes kort en open te houden. Zo ontstaat een uniek ecosysteem waar ook veel andere dier- en plantensoorten zich thuis voelen. Vanwege hun kleine formaat zijn ze een gewilde prooi voor veel roofdieren. Zij houden het aantal springbokken in balans. Want overbegrazing kan er voor zorgen dat soorten uit een gebied verdwijnen.

Afrikaanse hitte
Om niet oververhit te raken, zijn springbokken vooral actief in de schemering. Op het heetste moment van de dag staan ze meestal rustig te herkauwen. Hun witte buik helpt om hitte van de bodem te weerkaatsen. Springbokken hebben zo’n 1 – 1,5 liter water per dag nodig. Het meeste vocht halen ze uit de planten die ze eten. Ook likken ze in de vroege ochtend dauw van planten. Bij extreme droogte zullen ze een waterbron opzoeken, maar dan zijn erg alert op roofdieren!
