SPRINGBOK

Antidorcas marsupialis 

ALLES OVER DE SPRINGBOK
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Jongeren in overvloed

Net al veel andere grote grazers krijgen springbokken aan het begin van het regenseizoen jongen. Binnen enkele weken worden er duizenden jongen geboren. Het grote aantal jonge dieren overweldigd roofdieren, waardoor veel deze kwetsbare periode kunnen overleven. Springbokken krijgen meestal om het jaar een jong. In de eerste drie weken van hun leven komen ze samen in crèches. Dit biedt extra veiligheid. Naarmate ze ouders worden zijn ze sneller en sterker, waardoor ze mee kunnen met de kudde op zoek naar voedsel.    

Eigenschappen van de springbok

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Droge graslanden
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
40 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
130 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
5,5 maand
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Hol -hoornigen

Leefgebied

Springbokken leven in gebieden met open, droge graslanden en savannes.  

Leefgebied

Springkampioen

Het voortplantingsseizoen van springbokken brengt een heus spektakel met zich mee. Om de vrouwtjes voor zich te winnen, proberen de mannetjes te laten zien hoe gezond en sterk ze zijn. Dat doen ze door te pronken, daarbij maken ze sprongen van soms wel 3 meter hoog! Ze houden hun poten stijf, rug krom en hun staart omhoog. Zo kunnen de vrouwtjes de beste partner kiezen. 

 

Springkampioen

Natuurlijke balans

Door hun graasgedrag helpen springbokken om savannes kort en open te houden. Zo ontstaat een uniek ecosysteem waar ook veel andere dier- en plantensoorten zich thuis voelen. Vanwege hun kleine formaat zijn ze een gewilde prooi voor veel roofdieren. Zij houden het aantal springbokken in balans. Want overbegrazing kan er voor zorgen dat soorten uit een gebied verdwijnen. 

Natuurlijke balans

Afrikaanse hitte

Om niet oververhit te raken, zijn springbokken vooral actief in de schemering. Op het heetste moment van de dag staan ze meestal rustig te herkauwen. Hun witte buik helpt om hitte van de bodem te weerkaatsen. Springbokken hebben zo’n 1 – 1,5 liter water per dag nodig. Het meeste vocht halen ze uit de planten die ze eten. Ook likken ze in de vroege ochtend dauw van planten. Bij extreme droogte zullen ze een waterbron opzoeken, maar dan zijn erg alert op roofdieren! 

Afrikaanse hitte

Kom een kijkje nemen bij onze springbok