SLOBEEND

 Anas clypeata

ALLES OVER DE SLOBEEND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Water zeef

Met hun grote snavel slobberen slobeenden over het wateroppervlak om voedsel te vinden. Aan de rand van hun snavel zit een kamachtige rand, dit worden lamellen genoemd. Door water in zijn snavel te zuigen en dit er weer uit te duwen blijven voedseldeeltjes in de lamellen hangen. Daarom zoeken slobeenden vaak naar voedsel in de buurt van andere eenden die in het water woelen. Als een slobeend alleen is draait hij zelf kleine rondjes om een draaikolk te maken waarin voedsel mee omhoog komt.  

Eigenschappen van de slobeend

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zoetwater meren
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
800 g
Icoon Grootte - Wit
Grootte
51 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
24 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
9-11 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Paren of kleine groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend-achtigen

Leefgebied

Tijdens het broedseizoen leven slobeenden vooral in gebieden met zoetwater, zoals: meren, moerassen en rond graslanden. In het najaar trekken ze naar kustgebieden en komen ze ook voor langs de kust en in brakwater. 

Leefgebied

Warm nest

Rond maart start de broedtijd van de slobeend. Na de paring staat het vrouwtje er alleen voor. Ze bouwt haar nest in het hoge gras door met haar lichaam rond te draaien en te duwen. Rond het kuiltje legt ze gras en ze bekleedt het nest van binnen met dons. Pas nadat alle olijfgroene eieren zijn gelegd begint ze met broeden.   

 

Warm nest

Kom een kijkje nemen bij onze slobeend