SCHARRELAAR
Coracias garrulus
Een lange reis
In het najaar en voorjaar migreren scharrelaars tussen hun zomer- en wintergebieden. Het is een lange reis van wel 10.000 km waarbij ze naar verschillende continenten vliegen. Als voorbereiding op deze lange tocht, verzamelen honderdduizenden scharrelaars zich om samen langs de smalle kuststrook tussen Tanzania en Somalië te vliegen.
Het is één van de meest spectaculaire trektochten ter wereld. Een groep trekkende scharrelaars kan enkele kilometers breed zijn. In een paar uur tijd trekken op bepaalde plekken 40-50.000 scharrelaars over.
Leefgebied
Scharrelaars leven vooral in warme en open steppes met kleine bomen en struiken. Ze komen ook voor op boerenland en in de buurt van rivierdalen.
De goede kant op
In 2017 was de scharrelaar nog geclassificeerd als ‘Gevoelig’ door IUCN (link IUCN pagina invoegen). Ze hebben wereldwijd een snelle afname doorgemaakt. In Europa nam het aantal scharrelaars in 15 jaar zelfs met 30% af.
Ondertussen lijkt deze afname minder snel te gaan. In Zuid-Europa zijn projecten gestart met speciale nestkasten. Ook zetten natuurorganisaties zich in om het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen insecten te verminderen. De beschermingsmaatregelen die in diverse landen zijn ingevoerd lijken dus hun vruchten af te werpen.
Wist je dat… de scharrelaar in 1,5 uur wel 800 termieten kan vangen? Dat is de helft van zijn lichaamsgewicht!
Lucht acrobaat
Tijdens de broedperiode zijn scharrelaars territoriaal. In de lucht maken ze rollende en duikende bewegingen om hun territorium aan te tonen. Het koppel bewaakt hun territorium vanaf een boomtop en jagen indringers weg. Aan het eind van de middag komen echter tientallen scharrelaars samen om eten te zoeken.
Kuiken crèche
Om te broeden gaan scharrelaars op zoek naar een verlaten nestholte van de groene specht. Ze maken hun nest soms ook in natuurlijke holtes in rotswanden of zandbanken. Alleen het vrouwtje broedt op de eieren, maar beide ouders verzorgers de kuikens wanneer ze uit het ei zijn gekropen. Na ongeveer een maand vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog ongeveer drie weken door hun ouders gevoerd.