ROSSE
STEKELSTAART

Oxyura jamaicensis  

ALLES OVER DE ROSSE STEKELSTAART
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Stekelstaart?

Rosse stekelstaarten hebben geen echte stekel in hun staart. Ze worden zo genoemd omdat ze hun puntige staartveren vaak recht de lucht in steken. Tijdens het broedseizoen heeft het mannetje nog een ander opvallend kenmerk: een blauw gekleurde snavel!

Stekelstaart?

Eigenschappen van de rosse stekelstaart

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Moerassen
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
2,5-5 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
575 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
38 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
26 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
6-10 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend-achtigen

Leefgebied

Tijdens het broedseizoen leeft de rosse stekelstaart in kleine moerasgebieden en met riet begroeide meren. De rest van het jaar zijn te vinden op grotere meren en in brakwater aan de kust. Ze komen van oorsprong voor in Noord- en Zuid-Amerika.

Leefgebied

Wist je dat rosse stekelstaarten… soms ook oude nesten van andere watervogels gebruiken om hun eieren in te leggen?

Drijvend nest

Om te broeden verplaatsen rosse stekelstaarten zich naar zoetwater moerassen of plassen met veel oeverplanten. Het nest een drijvend platform van waterplanten, verstopt tussen de oeverplanten. In sommige gevallen wordt het nest zelfs aan deze planten vastgemaakt.

Drijvend nest

Wist je dat de rosse stekelstaart… over het algemeen in een gemengde groep, met de tafeleend en de kuifeend, leeft maar in het broedseizoen juist weer in een paar leeft?

Kom een kijkje nemen bij onze rosse stekelstaart