ROODWANGSCHILDPAD

Trachemys scripta elegans

ALLES OVER DE ROODWANG SCHILDPAD
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Alleseter

Kieskeurige eters zijn deze schildpadden niet. Ze eten allerlei dierlijk en plantaardig materiaal. Zelf staan ze ook op het menu van allerlei verschillende soorten dieren. Een hele lijst aan natuurlijke vijanden, zoals alligators, slangen, roofvogels, roofvissen en wasberen hebben jonge of volwassen lettersierschildpadden op het menu staan. Ook de eieren worden gegeten. Diverse soorten parasieten, zoals bloedzuigers en rondwormen gebruiken de schildpadden als gastheer. 

Alleseter

Eigenschappen van de roodwang schildpad

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zoetwater
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1500-2500 gram
Icoon Grootte - Wit
Grootte
10-29 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
60-95 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
6-11 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Moeras -schildpadden

Leefgebied

De roodwangschildpad is een lettersierschildpad. Ze komen oorspronkelijk uit de zuidelijke gebieden in de Verenigde staten en het noorden van Mexico. Als exoot zijn ze over de hele wereld verspreid, van Europa tot Azië en van Afrika tot het Caribische gebied. Deze schildpadden leven in waterrijke gebieden, zoals rivieren, meren, vijvers en moerassen. Een plek om te zonnen is erg belangrijk, op die manier kunnen ze hun lichaamstemperatuur zelf regelen. 

Leefgebied

Ondersoorten

De lettersierschildpad wordt onderverdeeld in drie verschillende ondersoorten: de roodwangschildpad, de geelbuikschildpad en de geelwangschildpad. De roodwang is misschien wel het gemakkelijkst te herkennen aan de rode streep op de zijkant van de kop. De geelbuik en geelwang zijn wat lastiger uit elkaar te halen, ze hebben namelijk allebei gele strepen op de zijkant van de kop.  

Ondersoorten

Opgroeien

Jonge opgroeiende lettersierschildpadden eten voornamelijk dierlijk materiaal, zoals insecten, larven, spinnen, rivierkreeften, kikkervisjes, vissen, mossels, slakken, kleine amfibieën, reptielen en kadavers. Hier halen ze de voedingsstoffen uit die ze hard nodig hebben om goed te kunnen groeien. Naarmate de schildpadden ouder worden is het spijsverteringskanaal beter in staat om plantaardig materiaal af te breken. Ze veranderen hun dieet naar meer plantaardig voedsel, zoals waterplanten en algen. Ook planten die op het land groeien worden gegeten. 

Opgroeien

Wist je dat…de incubatietemperatuur van de roodwang schildpad bepaald wat het geslacht wordt van de jonge schildpadjes?

Mannetje of vrouwtje?

Het verschil tussen volwassen mannetjes en vrouwtjes is gemakkelijk te herkennen aan de nagels aan de voorpoten. Mannetjes hebben lange nagels aan de voorpoten, waarmee ze de vrouwtjes het hof proberen te maken. Dit doen ze door met uitstrekte voorpoten trillende bewegingen te maken voor de kop van het vrouwtje. Meestal volgt hierna een paring. De vrouwtjes leggen de eieren in een zelf gegraven nest op het land.

Mannetje of vrouwtje?

Kom een kijkje nemen bij onze roodwang schildpad

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?