Een nieuwe diersoort voor GaiaZOO
Op de Afrikaanse savanne graast sinds kort naast giraffen, struisvogels en grote kudu’s, de ernstig bedreigde Mhorrgazelle. De Mhorrgazelle staat zwaar onder druk. Hun aantallen in het wild zijn drastisch afgenomen en deze diersoort is nu door de IUCN geclassificeerd als ernstig bedreigd. Naar schatting leven er nog maar zo’n 200 Mhorrgazelles in het wild. Dit komt door de intensieve jacht, overbegrazing, verlies van leefgebied en toenemende droogte.
Leefgebied
Mhorrgazelles migreren mee met het seizoen. Zo hebben ze meer kans om voedsel te vinden. In het regenseizoen leven ze vooral op de droge graslanden en in tijden van droogte trekken ze naar gebieden met meer struikgewas.
Behouden en beschermen
Er leven nog maar een paar honderd Mhorrgazelles in het wild. Dat komt vooral door jacht, maar ook door overbegrazing, verlies van leefgebied en droogte. Als onderdeel van een herintroductieproject, worden Mhorrgazelles vanuit dierentuinen uitgezet in beschermde gebieden. Deze kuddes worden door onderzoekers in de gaten gehouden.
EEP | Managementprogramma
Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De Mhorrgazelles in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma.
Aanpassen aan de omgeving
In de Sahara woestijn is weinig water te vinden. Mhorrgazelles zijn hier goed op aangepast en halen vocht uit hun voedsel. Ze leven in kleine kuddes met ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes. Via geuren en lichaamstaal communiceren ze met elkaar. Het dominante mannetje doet daar een schepje bovenop! Om indruk te maken houdt hij schijngevechten met andere mannetjes of met struiken en takken.