Een nieuwe diersoort voor GaiaZOO
Op de Afrikaanse savanne graast sinds kort naast giraffen, struisvogels en grote kudu’s, de ernstig bedreigde Mhorrgazelle. Er leven nog maar een paar honderd Mhorrgazelles in het wild. Dat komt vooral door jacht, maar ook door overbegrazing van vee, verlies van leefgebied en droogte. Als onderdeel van een grootschalig herintroductieproject, worden Mhorrgazelles vanuit dierentuinen uitgezet in beschermde gebieden. Deze kuddes zullen de laatste wilde populaties ondersteunen.
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Mhorrgazelle heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans zeer groot is dat hij binnen 30 jaar uitsterft in het wild.
Leefgebied
De Mhorrgazelle leeft vooral op uitgestrekte, droge savannes met struiken en grassen.
Staand eten
De Mhorrgazelle is een planteneter en eet struiken, kruiden, woestijngrassen en bladeren van de Acacia boom. Wist jij dat Mhorrgazelles soms op hun achterpoten gaan staan tijdens het eten? Zo kunnen ze beter bij de hogere blaadjes komen! De Mhorrgazelle krijgt het meeste water uit de planten die ze eten. Hierdoor hoeven ze niet vaak naar de waterpoelen te gaan en kunnen ze makkelijker roofdieren vermijden.
EEP | Managementprogramma
Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De Mohrrgazelles in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse Europese dierentuinen doen mee aan een grootschalig herintroductieproject, waarbij in gevangenschap geboren Mhorrgazelles worden uitgezet in veilige gebieden.
Wie is de sterkste?
Zowel mannelijke als vrouwelijke Mhorrgazelles hebben hoorns. Voor vrouwtjes zijn ze vooral belangrijk om zichzelf en hun jong te verdedigen. Mannetjes gebruiken hun hoorns om dominantie te tonen. Om te laten zien hoe sterk hij is, houdt het dominante mannetje schijngevechten met struiken en grassen. Ook maken ze dreigende bewegingen naar andere mannetjes door met hun hoorns te schudden.
Samen sterk
Mhorrgazelles krijgen over het algemeen één jong per keer. In zeldzame gevallen kunnen ze ook een tweeling krijgen. In het begin houden de moeders het jong verborgen op een veilige plek. Pas na een paar dagen, wanneer het jong sterk genoeg is, gaan ze met de groep mee. De vrouwtjes investeren veel energie in de bescherming van hun jong. Regelmatig werken moeders samen om hun jongen te beschermen. Roofdieren die jagen op jonge gazelles, zoals jakhalzen, worden weggejaagd en aangevallen.