MERGELLAND-
HOEN

Eliomys quercinus

ALLES OVER DE MERGELLANDHOEN
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

De gedomesticeerde kip kent een lange geschiedenis, waarvan de voorvaderen uit Azië afkomstig zijn. Het is een veel gehouden vogel. Deze actieve dieren scharrelen graag door de tuin. Door hun voorkeur voor insecten kun je kippen als natuurlijke vijand inzetten om (slakken) plagen tegen te gaan. Zo hoeft er geen schadelijk gif gebruikt te worden en behoud je een veilige omgeving voor egels en slak etende vogels!

Eigenschappen van de mergellandhoen

Icoon Limburg - Wit
Gebied
Limburg
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10-15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor (alleseter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,5-2,5 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
Middelgroot
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
21 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
10 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Harem-groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Fazant-achtigen

Kippen leven in groepen met een haan en meerdere hennen, eventueel met kuikens. Om de onderlinge hiërarchie te bepalen is er een pikorde. De hogere in rang pikt de kip die lager in rang staat. De haan zorgt voor zijn toom hennen door het territorium te verdedigen en te waarschuwen als er gevaar dreigt. In het wild overnachten kippen in bomen, in gevangenschap wordt dit nagebootst door ze op stok te laten gaan.

Oersterk

Het grootste gedeelte van de dag zijn kippen bezig met het zoeken naar voedsel, zoals zaden, insecten, wormen en planten. Met hun poten krabben ze de grond los op zoek naar lekkernijen. Om zichzelf vrij te houden van parasieten houden kippen ervan om een zandbad te nemen. Het Mergellandhoen is een sterk ras met natuurlijke instincten. Het Mergellandhoen is een Belgisch kippenras dat ontstaan is in het gebied tussen Maastricht, Luik en Aken. Ze kunnen goed vliegen en zijn bestand tegen weer en wind.

Oersterk

Kom je vandaag naar GaiaZOO?