KNOBBELEEND

Sarkidiornis melanotos

ALLES OVER DE KNOBBELEEND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Conflict met mensen

Het menu van de knobbeleend bestaat vooral uit planten. Af en toe eten ze kleine visjes. Maar ze gaan ook op zoek naar voedsel in de buurt van mensen. In de natuur leven knobbeleenden vaak in de buurt van rijstvelden. Daar kunnen ze nogal wat schade aanrichten. Vandaar dat boeren soms op de eenden jagen. Het aantal knobbeleenden daalt langzaam, maar dat is vooral te wijten aan het verlies van leefgebied. Dit komt bijvoorbeeld door het bouwen van dammen en de uitbreiding van landbouwgebieden.

Eigenschappen van de knobbeleend

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Drasland
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
Onbekend
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1-2,9 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
65 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
30 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
7-15 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend -achtigen

Leefgebied

Knobbeleenden komen in de natuur vooral voor in drasland, maar ook in savanne, poelen, meren, rivieren, moerassen, rivierdelta’s, rijstvelden en zelfs weides! Dit zijn gebieden die allemaal op de grens liggen tussen land en waterrijk gebied waar de knobbeleenden optimaal kunnen leven.

Leefgebied

Eén partner delen

De knobbeleend is polygaam. Dit betekent dat één mannetje meerdere vrouwtjes heeft. De knobbeleend heeft daarom ook een heel bijzonder paringsritueel. Het mannetje staat in het midden en de vrouwtjes lopen samen om hem heen. Tegelijkertijd buigen ze hun kop en nek. De vrouwtjes leggen 7 tot 15 eieren. Soms leggen meerdere vrouwtjes hun eieren in hetzelfde nest en zijn het er wel 50 bij elkaar! De vrouwtjes broeden op de eieren en na  ongeveer 30 dagen kruipen de kuikens uit het ei.  

Eén partner delen

Wie is de knapste van het land?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, is de mannelijke knobbeleend de knapste van het land? Als je dat aan de vrouwelijke knobbeleenden vraagt zullen ze dat waarschijnlijk beamen. De schoonheidsidealen van knobbeleenden liggen duidelijk ergens anders dan bij mensen. De knobbeleend heeft zijn naam te danken aan de grote zwarte knobbel op de snavel. Alleen mannetjes hebben zo’n knobbel, daardoor zijn ze makkelijk van vrouwtjes te onderscheiden. Met die knobbel kunnen de mannetjes indruk maken op de vrouwtjes. De knobbel wordt zelfs nog een beetje groter tijdens het broedseizoen. 

Wie is de knapste van het land?

Eten

De knobbeleend heeft een best gevarieerd dieet. Bovenaan staan wel de planten, die eten ze het meest. Hieronder vallen onder andere de zaden van verschillende grassoorten en verschillende waterplanten. Zoals al beschreven bij het stukje over dreiging, willen knobbeleenden ook nog wel eens wat lekkers van landbouwgrond pikken. Zo lusten ze onder andere wel wat rijst of maïs. Hiernaast eten ze ook zo nu en dan larven van insecten en kleine sprinkhanen. 

Eten

Kom een kijkje nemen bij onze knobbeleend