Kluut
Recurvirostra avosetta
Trekvogel
Kluten zijn trekvogels en verzamelen zich in het najaar in grote groepen. De Waddenzee is één van deze gebieden waar ze voor de trek samen komen. De kluten gaan dan in de rui en kunnen enkele weken slecht vliegen. Wanneer hun nieuwe verenkleed gereed is trekken ze naar het warme zuiden om daar te overwinteren.
Leefgebied
Kluten leven zowel in gebieden met zoet- als zoutwater. Ze komen vooral voor in getijdegebieden langs de kust of bij zoetwater meren.
Gras gooien
In het voorjaar trekken kluten weer terug naar hun noordelijk gelegen broedgebieden. Bij aankomst begint meestal direct hun bijzondere balts ritueel. Ongeveer 3 tot 18 vogels verzamelen zich en vormen een cirkel. Ze staan met hun koppen naar binnen gericht. De kluten gooien droge grasjes in de lucht en schudden heftig met hun snavel heen en weer. Wanneer ze partner hebben gevonden gaan ze stijf tegen elkaar staan om te laten zien dat ze bij elkaar horen. Koppels blijven één seizoen bij elkaar.
Wist je dat… bij gevaar, de kluten hen jongeren beschermen en het roofdier afleiden door hun vleugel te laten hangen en te doen alsof zij gewond zijn?
Acteren
De helft van het aantal kluten broedt in Europa, 25% zelfs in Nederland langs de Waddenzee. Ze broeden samen in grote kolonies. Het nest is een holletje in de open vlakte of tussen korte vegetatie en wordt bekleed met gras. Zowel het mannetje als vrouwtje zorgen voor het uitbroeden van de eieren en grootbrengen van de kuikens.