Kluut

Recurvirostra avosetta

ALLES OVER DE KLUUT
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Trekvogel

Kluten zijn trekvogels en verzamelen zich in het najaar in grote groepen. De Waddenzee is één van deze gebieden waar ze voor de trek samen komen. De kluten gaan dan in de rui en kunnen enkele weken slecht vliegen. Wanneer hun nieuwe verenkleed gereed is trekken ze naar het warme zuiden om daar te overwinteren.  

Eigenschappen van de kluut

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zoute meren
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
24 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
320g
Icoon Grootte - Wit
Grootte
44 cm
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Broedtijd
24 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
3-4 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Grote groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Steltloper- achtigen

Leefgebied

Kluten leven zowel in gebieden met zoet- als zoutwater. Ze komen vooral voor in getijdegebieden langs de kust of bij zoetwater meren.

Leefgebied

Gras gooien 

In het voorjaar trekken kluten weer terug naar hun noordelijk gelegen broedgebieden. Bij aankomst begint meestal direct hun bijzondere balts ritueel. Ongeveer 3 tot 18 vogels verzamelen zich en vormen een cirkel. Ze staan met hun koppen naar binnen gericht. De kluten gooien droge grasjes in de lucht en schudden heftig met hun snavel heen en weer. Wanneer ze partner hebben gevonden gaan ze stijf tegen elkaar staan om te laten zien dat ze bij elkaar horen. Koppels blijven één seizoen bij elkaar.  

Gras gooien 

Wist je dat… bij gevaar, de kluten hen jongeren beschermen en het roofdier afleiden door hun vleugel te laten hangen en te doen alsof zij gewond zijn?

Acteren  

De helft van het aantal kluten broedt in Europa, 25% zelfs in Nederland langs de Waddenzee. Ze broeden samen in grote kolonies. Het nest is een holletje in de open vlakte of tussen korte vegetatie en wordt bekleed met gras. Zowel het mannetje als vrouwtje zorgen voor het uitbroeden van de eieren en grootbrengen van de kuikens.

Acteren  

Kom je vandaag naar GaiaZOO?

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?