KLEINE
TORENVALK

Falco naumanni

ALLES OVER DE KLEINE TORENVALK
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

In mei leggen alle vogels een ei 

Hoewel dit gezegde niet voor alle vogelsoort opgaat, valt de broedperiode van kleine torenvalk valt wel in deze maand. Ze nestelen in kolonies met zo’n 25 koppels bij elkaar. Vroeger kon dit oplopen tot wel 100 koppels! Ze bouwen hun nesten vooral op rotsen, maar ze maken ook gebruik van oude huizen of ruïnes. Zowel het mannetje als vrouwtje broeden op de eieren en zorgen voor de kuikens. De witte, donzige kuikens zijn na ongeveer een maand klaar om uit te vliegen.  

Eigenschappen van de kleine torenvalk

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Graslanden
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
11 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Insectivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
180g
Icoon Grootte - Wit
Grootte
30cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
27 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
3-6 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Groepen
Icoon Familie - Wit
Familie
Valk-achtigen

Leefgebied

De kleine torenvalk leeft vooral rond open graslanden met struiken, bossen en landbouwgebieden. Ze gebruiken rotsachtige en steile hellingen om te broeden. 

Leefgebied

Jagen in groepen

Deze roofvogels hebben verschillende jachttechnieken om insecten te vangen. Soms zoeken kleine torenvalken vanuit de lucht, dan hangen ze bijna stil om de afstand naar hun prooi goed in te schatten. Maar ze jagen ook vanuit een uitkijkpost en soms vanaf de grond. Helemaal bijzonder is dat kleine torenvalken ook in groepen jagen! In Afrika kunnen hele grote groepen ontstaan die samen zwermende insecten volgen.  

Jagen in groepen

Overwinteren

Tijdens de zomermaanden zijn kleine torenvalken te vinden in Zuid-Europa. Als het kouder wordt vertrekken ze naar hun overwinteringsgebieden in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Ze vliegen vaak samen in groepen. Op de trekroute naar het zouden komen soms duizenden kleien torenvalken bij elkaar op geschikte slaapplaatsen zoals oude gebouwen of bomen!  

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De kleine torenvalken die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.

Kom een kijkje nemen bij onze kleine torenvalk!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?