Kameel

Camelus ferus 

ALLES OVER DE KAMEEL
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Nog maar 350 dieren…

In Mongolië leven nog zo’n 350 wilde kamelen. Twintig jaar geleden waren dat er nog veel meer. Hun leefgebied verdwijnt door klimaatverandering en ze moeten concurreren met vee. Ook worden ze gevangen voor traditionele kamelenraces. Educatie, onderzoek en het aanleggen en herstellen van waterpoelen zijn van groot belang om deze ernstig bedreigde soort te behouden.  
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De wilde kameel heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans zeer groot is dat hij binnen 30 jaar uitsterft in het wild. 

Nog maar 350 dieren…

Eigenschappen van de kameel

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Woestijnen
Status
Ernstig bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
30-35 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
600-800 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
2-2,3 m
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
12-14 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Harem
Icoon Familie - Wit
Familie
Hoefdieren

Leefgebied

De wilde kameel leeft in vlakke woestijnen met stenige vlakten, zandduinen en rotsige bergketens. Deze soort komt alleen nog voor in drie geïsoleerde gebieden in Mongolië en China. Gedomesticeerde kamelen zijn door de mens als lastdieren verspreid naar Afrika en het Midden Oosten.

Leefgebied

Cameravallen & zonnepanelen

Het Gaia Nature Fund steunt de stichting ZSL Luujin die zich inzet voor het behoud van de wilde kamelen in Mongolië. Dankzij bijdrages van het GNF zijn o.a. camervallen aangeschaft. Die zijn essentieel om deze dieren in de meest onherbergzame gebieden te kunnen onderzoeken. Zo kunnen de onderzoekers een betere schatting maken van het aantal wilde kamelen en bekijken welke waterpoelen ze gebruiken.

Stichting Luujin zet zich ook in om opgedroogde waterpoelen te herstellen. Met hulp van het Gaia Nature Fund zijn zonnepanelen aangeschaft waardoor water op duurzame wijze uit de bodem kan worden opgepompt. De planten die rond de poelen groeien dienen weer als voedsel voor de kamelen en andere wilde woestijnbewoners.

Wil jij meehelpen om het belangrijke werk van ZSL Luujin mogelijk te maken?

Spugen naar rivalen   

Wilde kamelen leven in een harem. Eén hengst heeft meerdere vrouwtjes met jongen die hij beschermt. Als dominante man is hij de enige die met de vrouwtjes mag paren. Daarom verdedigt hij zijn harem tegen andere, alleenstaande mannetjes. Tijdens gevechten spugen en bijten ze om elkaar te intimideren.  

Spugen naar rivalen   

130 liter water  

Het lichaam van kamelen is goed aangepast op het leven in onherbergzame gebieden. Ze zweten niet en plassen nauwelijks! Ook hun mest is heel erg droog om zoveel mogelijk water te besparen. Daardoor kunnen kamelen wel twee weken zonder water. Daarna kunnen ze binnen 10 minuten 130 liter water drinken! Ook hebben kamelen lange wimpers om zandkorrels uit hun ogen te houden. Ze kunnen ze hun neusgaten afsluiten tijdens zandstormen en hebben brede poten waardoor ze niet in het zand wegzakken.

130 liter water  

Wist je dat…de bulten van de kamelen dienen als bescherming tegen de zon?

Als ambassadeur geef je de natuur kleur!

De kameel is ernstig bedreigd, maar jij kunt helpen. Door Ambassadeur van de Natuur te worden!

Met jouw hulp kunnen we nieuwe bomen planten en rangers inzetten die het bos bewaken.

Als ambassadeur geef je de natuur kleur!

Kom een kijkje nemen bij de kamelen!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?