Heilige ibis

Threskiornis aethiopicus

ALLES OVER DE HEILIGE IBIS
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Eten en gegeten worden

De heilige ibis is best een grote vogel. Hierdoor zijn er niet veel roofdieren die op de vogels jagen. Het zijn vooral grote roofvogels die de heilige ibis proberen aan te vallen.

Zelf is de ibis ook een belangrijke schakel in de voedselketen. Omdat de heilige ibis kleine diertjes eet, zorgen ze er samen met andere waadvogels voor dat wateren niet overbevolkt raken.

heilige ibis tegen blauwe lucht in GaiaZOO

Eigenschappen van de heilige ibis

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Beken, moerassen, rivieren
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
O.a. insecten, kikkers, vis
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
70 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
21 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
2-4
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
In kolonies
Icoon Familie - Wit
Familie
Ibissen en lepelaars

Leefgebied

De heilige ibis komt voor in moerassen en langs rivieroevers met bomen. Ze blijven in de omgeving waar ze kunnen broeden en overnachten.

Leefgebied

Echt heilig?

Lang geleden kwamen heilige ibissen veel voor in Egypte. Ze werden destijds vaak geofferd  aan de maangod Thoth. Sommige mensen geloofden dat hij de god van wijsheid, waarheid en kennis was. Deze god werd afgebeeld als een man met het hoofd van een ibis. Mensen dachten dat ze in de heilige ibis een stukje van de god Thoth konden terugvinden. De vogels werden zelfs gemummificeerd. De heilige ibis was dus vroeger voor sommige mensen écht heilig!

heilige ibis maangod Thoth

Samen sta je sterk

Heilige ibissen zijn altijd samen met soortgenoten. Ze vliegen in groepen en zoeken samen naar voedsel. De mannetjes en vrouwtjes samen tijdens het broedseizoen. De vrouwtjes leggen gemiddeld twee eieren, na ongeveer 28 dagen broeden komen de jonge vogels uit het ei. Dat broeden verdelen de ouders heel eerlijk, ze wisselen minstens één keer per 24 uur. De eerste week nadat de jongen zijn uitgekomen blijft er altijd een ouder bij het nest.

De ouders kunnen hun eigen nakomelingen goed herkennen aan hun geluid. Soms proberen jonge vogels bij andere ouders eten te bietsen, maar dan worden ze meteen teruggestuurd.

heilige ibissen in het veld

Kom je vandaag naar GaiaZOO?