HALSBAND-
PARKIET

Psittacula krameri

ALLES OVER DE HANSBANDPARKIET
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Tweedehandsnest

Net als veel andere papegaaiachtingen is de halsbandparkiet een holenbroeder. Zijn kromme snavel is niet goed aangepast om zelf een holte in boom te maken. Daarom maken ze gebruik van de verlaten holen van andere vogels of een natuurlijke boomholte. Een tweedehandsnest heeft dus hun voorkeur!

In Nederland broeden halsbandparkieten in oude holen van de grote bonte specht of groene specht. Op plekken waar veel halsbandparkieten leven kan dit conflicten op leveren.

Tweedehandsnest

Eigenschappen van de halsbandparkiet

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Loofbossen
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
25-30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
110-140 g
Icoon Grootte - Wit
Grootte
38-42 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
22 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
3-4 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Papegaai-achtigen

Leefgebied

Halsbandparkieten komen van nature voor in Zuid-Azië en Centraal-Afrika in gebieden met loofbossen, droog struikgewas en savannes. Rond 1970 was de halsbandparkiet een populair huisdier. Ontsnappingen waren geen zeldzaamheid. Tegenwoordig leven er daardoor veel halsbandparkieten in Nederland en andere Europese landen.

Groene halsbandparkiet op tak

Zaden verspreiden

In zijn natuurlijke leefgebied is de halsbandparkiet een belangrijke zadenverspreider. Half opgegeten vruchten vallen op de grond en de zaden kunnen ontkiemen tot nieuwe planten. Een deel van zaden komen via zijn uitwerpselen op nieuwe plekken terecht.

Zaden verspreiden

Wist je dat… er bij de halsbandparkiet de vrouwtjes de mannetjes voor zich proberen te winnen door haar kop tegen die van het mannetje te wrijven?

Aantrekkingskracht 

Als monogame dieren zijn halsbandparkieten trouw aan hun partner. Vaak blijven ze zelfs hun hele leven bij elkaar. Bij de meeste vogelsoorten is het de man die het vrouwtje moet verleiden. Maar bij halsbandparkieten is het precies andersom!

Aantrekkingskracht 

Tuinvogel?  

Halsbandparkieten eten voornamelijk zaden, ongeveer 80% van hun dieet bestaat hier uit. Heel af en toe maken ze een uitzondering en eten ze kleine insecten en fruit. Ze zijn in Nederland afhankelijk van bijvoederen in tuinen, anders zouden ze hier niet kunnen overleven in de winter. Vandaar dat je halsbandparkieten in stedelijk gebied vaak in tuinen voorbij ziet vliegen.

Tuinvogel?  

Kom een kijkje nemen bij onze halsbandparkiet!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?