HALSBAND-
PARKIET
Psittacula krameri
Tweedehandsnest
Net als veel andere papegaaiachtingen is de halsbandparkiet een holenbroeder. Zijn kromme snavel is niet goed aangepast om zelf een holte in boom te maken. Daarom maken ze gebruik van de verlaten holen van andere vogels of een natuurlijke boomholte. Een tweedehandsnest heeft dus hun voorkeur!
In Nederland broeden halsbandparkieten in oude holen van de grote bonte specht of groene specht. Op plekken waar veel halsbandparkieten leven kan dit conflicten op leveren.
Leefgebied
Halsbandparkieten komen van nature voor in Zuid-Azië en Centraal-Afrika in gebieden met loofbossen, droog struikgewas en savannes. Rond 1970 was de halsbandparkiet een populair huisdier. Ontsnappingen waren geen zeldzaamheid. Tegenwoordig leven er daardoor veel halsbandparkieten in Nederland en andere Europese landen.
Zaden verspreiden
In zijn natuurlijke leefgebied is de halsbandparkiet een belangrijke zadenverspreider. Half opgegeten vruchten vallen op de grond en de zaden kunnen ontkiemen tot nieuwe planten. Een deel van zaden komen via zijn uitwerpselen op nieuwe plekken terecht.
Wist je dat… er bij de halsbandparkiet de vrouwtjes de mannetjes voor zich proberen te winnen door haar kop tegen die van het mannetje te wrijven?
Aantrekkingskracht
Als monogame dieren zijn halsbandparkieten trouw aan hun partner. Vaak blijven ze zelfs hun hele leven bij elkaar. Bij de meeste vogelsoorten is het de man die het vrouwtje moet verleiden. Maar bij halsbandparkieten is het precies andersom!
Tuinvogel?
Halsbandparkieten eten voornamelijk zaden, ongeveer 80% van hun dieet bestaat hier uit. Heel af en toe maken ze een uitzondering en eten ze kleine insecten en fruit. Ze zijn in Nederland afhankelijk van bijvoederen in tuinen, anders zouden ze hier niet kunnen overleven in de winter. Vandaar dat je halsbandparkieten in stedelijk gebied vaak in tuinen voorbij ziet vliegen.