GROOTOORVOS

Otocyon megalotis  

ALLES OVER DE GROOTOORVOS
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Oren gespitst

De oren van een grootoorvos kunnen wel 14cm lang worden. De grote oorschelp helpt om af te koelen op warme dagen. Ook het binnenoor is erg groot, waardoor ze een uitstekend gehoor hebben. Grootoorvossen zijn afhankelijk van hun gehoor om eten te vinden. Het zijn namelijk gespecialiseerde insecteneters. Dankzij hun goede gehoor kunnen ze insecten onder de grond horen kruipen. Grootoorvossen hebben zelfs een aangepast gebit en kunnen 5 keer per seconden kauwen om insecten snel te verslinden. 

Oren gespitst

Eigenschappen van de grootoorvos

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Droge savanne
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
6 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
3-5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
47-66 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
60-70 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
2-6 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Paartjes
Icoon Familie - Wit
Familie
Hond -achtigen

Leefgebied

De grootoorvos leeft in gebieden die bestaan uit dorre graslanden en savannes met struikgewas. 

Leefgebied

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De grootoorvossen in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.

EEP | Managementprogramma

Wist je dat! De grootoorvossen zelf ook alert blijven omdat zij een gewilde prooi zijn voor jakhalzen en roofvogels?

Een miljoen termieten

Termieten vormen een belangrijke voedselbron voor veel dieren op de savanne. De grootoorvos is perfect aangepast op het vangen van deze kleine insecten. Eén grootoorvos kan in een jaar ruim een miljoen termieten eten! Zo helpen ze mee om de aantallen in balans te houden. Omdat termieten veel vocht bevatten door het gras dat ze eten, hoeft de grootoorvos weinig te drinken.

Een miljoen termieten

Ondergronds hol

Wanneer grootoorvossen een partner hebben gevonden, blijven ze vaak hun hele leven bij elkaar. Ze leven in een ondergronds hol dat ze zelf hebben gegraven of nemen een verlaten hol over. Het hol heeft meerdere ingangen, tunnels en verschillende kamers.  
Ze kunnen er met de hele familie wonen en het biedt voldoende ruimte. Jongen blijven soms één of twee jaar bij de ouders en helpen mee om het volgende nest te verzorgen.

Ondergronds hol

Zelfstandige jongen

Insecten bevatten weinig voedingstoffen. Het zou de ouders teveel energie kosten om voldoende voedsel naar het hol te brengen voor hun jongen. Daarom gaan de jongen al mee op jacht als ze 4 of 5 weken oud zijn. De ouders helpen bij het opgraven van de insecten, maar de jongen moeten ze zelf vangen! Het mannetje en vrouwtje zorgen beiden voor de opvoedingen van hun jongen.

Kom een kijkje nemen bij onze grootoorvos