GELE FLUITEEND

Dendrocygna bicolor

ALLES OVER DE GELE FLUITEEND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Nachtbraker

Overdag rusten gele fluiteenden graag verscholen tussen het hoge gras of in een boom. ’s Nachts zoeken ze naar zaden en planten om te eten. De zaden worden via hun uitwerpselen verspreid naar nieuwe plekken in hun leefgebied. Zo dragen ze bij aan de verspreiding van planten. Naast wilde planten, eten gele fluiteenden ook graag rijstkorrels. Pesticiden die in de rijstvelden gebruikt worden zijn schadelijk voor de eenden en andere soorten.

Eigenschappen van de gele fluiteend

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Drasland
Status
LC (Least Concern)
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
6-7 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
595-964 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
48-53 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
30 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
9-15 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Paren
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend-achtigen

Leefgebied

De gele fluiteend leeft in tropische en subtropische gebieden. Ze zijn te vinden in Zuid-Amerika, onder de Sahara in Afrika en in een deel van Azië. 

Leefgebied

Evenbeeld

Bij de meeste soorten eenden is er een duidelijk verschil te zien tussen mannetjes en vrouwtjes. Het mannetje is vaak felgekleurd, terwijl het vrouwtje een goede schutkleur heeft. Bij gele fluiteenden hebben beide geslachten hetzelfde verenkleed. Ze zorgen samen voor de nestbouwen, het bebroeden van de eieren en de zorg voor de kuikens. Qua gedrag lijken ze dan ook meer op zwanen dan eenden.

Evenbeeld

Wist je dat… Nadat het vrouwtje de eieren heeft gelegd, de ouderdieren elkaar één keer per dag afwisselen om te broeden?

Teamwork

Als gele fluiteenden een partner hebben gevonden blijven ze hun hele leven bij elkaar. Ze werken samen om hun eieren en kuikens te verzorgen. Aan het begin van de broedperiode vliegen ze samen naar verschillende plekken om een geschikte nestplaats te kiezen. Meestal bouwen ze hun nest tussen planten of in een boomholte en bekleden de binnenkant met mos.

Teamwork

Kom een kijkje nemen bij onze gele fluiteend