GEELWANGSCHILDPAD
Trachemys scripta troosti
Wilde dieren – geen huisdieren
Kleine waterschildpadden lijken leuke huisdieren. Maar deze kleintjes kunnen wel 30cm groot worden en ook nog eens heel oud. Omdat sommige mensen de ‘te groot geworden’ schildpad hebben losgelaten in de natuur, vind je ze tegenwoordig ook in Nederland. Ze kunnen zich in ons klimaat nog niet voortplanten. Maar door klimaatverandering bestaat de kans dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Dat zou voor problemen kunnen zorgen met de inheemse flora en fauna. Dat zijn de dieren en planten die van nature in een gebied voorkomen.

Leefgebied
Geelwangschildpadden komen voor in gebieden met een subtropisch klimaat. Ze leven daar in moerassige gebieden en beekjes met stromend water.

Ecosysteem
De geelwangschildpad wordt door veel andere dieren gezien als een lekker hapje. Ze worden vooral gegeten door krokodillen en alligators die hun harde schild kunnen kraken. Daarnaast zijn er ook verschillende vissen, slangen en roofvogels die een gevaar vormen voor de geelwangschildpad. Het komt zelfs soms voor dat de ene schildpad een andere schildpad aanvalt!

Wist je dat geelwangschildpadden…trillingen heel goed kunnen voelen met hun schild?
Zien, horen en ruiken
Schildpadden kunnen beter zien en ruiken dan mensen. Dat is handig om onder water eten te kunnen vinden. Maar in tegenstelling tot hun andere zintuigen, is hun gehoor best slecht. Gelukkig hebben ze daar een goed alternatief voor. Geen speciaal gehoorapparaat zoals bij mensen, maar trillingen! Hierdoor weten ze wat er in hun buurt rondzwemt.

De geelwangschildpad is een omnivoor, ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Insecten die in en rondom het water leven hebben hun voorkeur. Ze eten ook graag kleine vissen, rivierkreeften, garnalen en slakken. Mosselen slaan ze ook niet over!
Naast insecten en andere kleine waterdieren eten de volwassen geelwangschildpadden ook graag waterplanten zoals eendenkroos. Dat zijn die kleine groene plantjes die op het water drijven en soms een (groot) deel van het water bedekken.
Menukaart
Man of vrouw?
Er zijn best wat verschillen tussen mannelijke- en vrouwelijke geelwangschildpadden. De mannelijke dieren zijn kleiner dan de vrouwtjes. Het schild van mannelijke geelwangschildpadden wordt ongeveer 17 cm lang en die van een vrouwtje ongeveer 25cm. Vrouwtjes zijn dus best wat groter! Daarnaast hebben mannelijke schildpadden langere nagels en een langere staart.
