GEELWANGSCHILDPAD

Trachemys scripta troosti

ALLES OVER DE GEELWANG SCHILDPAD
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Wilde dieren – geen huisdieren 

Kleine waterschildpadden lijken leuke huisdieren. Maar deze kleintjes kunnen wel 30cm groot worden en ook nog eens heel oud. Omdat sommige mensen de ‘te groot geworden’ schildpad hebben losgelaten in de natuur, vind je ze tegenwoordig ook in Nederland. Ze kunnen zich in ons klimaat nog niet  voortplanten. Maar door klimaatverandering bestaat de kans dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Dat zou voor problemen kunnen zorgen met de inheemse flora en fauna. Dat zijn de dieren en planten die van nature in een gebied voorkomen.  

Wilde dieren – geen huisdieren 

Eigenschappen van de geelwangschildpad

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Moerassige gebieden
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,5-2,5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
18-29 cm
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Broedtijd
70-95 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
6-11 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Moeras-schildpadden

Leefgebied

Geelwangschildpadden komen voor in gebieden met een subtropisch klimaat. Ze leven daar in moerassige gebieden en beekjes met stromend water. 

Leefgebied

Ecosysteem 

De geelwangschildpad wordt door veel andere dieren gezien als een lekker hapje. Ze worden vooral gegeten door  krokodillen en alligators die hun harde schild kunnen kraken. Daarnaast zijn er ook verschillende vissen, slangen en roofvogels die een gevaar vormen voor de geelwangschildpad. Het komt zelfs soms voor dat de ene schildpad een andere schildpad aanvalt!  

Ecosysteem 

Wist je dat geelwangschildpadden…trillingen heel goed kunnen voelen met hun schild?

Zien, horen en ruiken  

Schildpadden kunnen beter zien en ruiken dan mensen. Dat is handig om onder water eten te kunnen vinden. Maar in tegenstelling tot hun andere zintuigen, is hun gehoor best slecht. Gelukkig hebben ze daar een goed alternatief voor. Geen speciaal gehoorapparaat zoals bij mensen, maar trillingen! Hierdoor weten ze wat er in hun buurt rondzwemt.  

Zien, horen en ruiken  

De geelwangschildpad is een omnivoor, ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Insecten die in en rondom het water leven hebben hun voorkeur. Ze eten ook graag kleine vissen, rivierkreeften, garnalen en slakken. Mosselen slaan ze ook niet over! 

Naast insecten en andere kleine waterdieren eten de volwassen geelwangschildpadden ook graag waterplanten zoals eendenkroos. Dat zijn die kleine groene plantjes die op het water drijven en soms een (groot) deel van het water bedekken. 

Menukaart 

Man of vrouw? 

Er zijn best wat verschillen tussen mannelijke- en vrouwelijke geelwangschildpadden. De mannelijke dieren zijn kleiner dan de vrouwtjes. Het schild van mannelijke geelwangschildpadden wordt ongeveer 17 cm lang en die van een vrouwtje ongeveer 25cm. Vrouwtjes zijn dus best wat groter! Daarnaast hebben mannelijke schildpadden langere nagels en een langere staart. 

Man of vrouw? 

Kom je vandaag naar GaiaZOO?

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?