GEELBORST
CAPUCIJNAAP

Cebus xanthosternos

ALLES OVER DE GEELBORST CAPUCIJNAAP
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Illegale huisdierhandel

Geelborst capucijnapen zijn een van de meest bedreigde apensoorten ter wereld. Ze worden bejaagd en jonge dieren worden gevangen voor de illegale huisdierhandel. Ook hun leefgebied staat onder druk; vanwege houtkap is 80% verdwenen. Via wetgeving werken overheden en onderzoekers samen om hen in het wild te beschermen.
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De geelborst capucijnaap heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans zeer groot is dat de soort binnen 30 jaar uitsterft in het wild als er geen actie wordt ondernomen.

capucijnaap met grasspriet GaiaZOO

Eigenschappen van de geelborst capucijnaap

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Bosgebied
Status
Ernstig bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20-30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor (alleseter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
3 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
40cm lang, staart 43cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
6 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groepen van 3-30 dieren
Icoon Familie - Wit
Familie
Primaten

Leefgebied

Geelborst capucijnapen komen voor in gebieden met droge bossen en regenwouden langs de Atlantische kust.

capucijnaap bij hout GaiaZOO

Gereedschap gebruiken

Deze intelligente en sociale apen zoeken samen naar voedsel. Om noten of schelpdieren te kraken gebruiken geelborst capucijnapen zelfs gereedschap (zoals stenen). Jonge dieren leren dit door volwassenen na te doen. Het kan wel een paar maanden duren voordat ze deze techniek onder de knie hebben! Ze gebruiken materialen uit hun omgeving niet alleen om eten te vinden; ze smeren zichzelf ook in met sterk geurende planten. Dit doen ze om insecten op afstand te houden. Het sap van de planten werkt als een soort anti-insectenspray!

capucijnaap met kokosnoot in GaiaZOO

Een vijfde hand

Gedurende de dag trekken de familiegroepen door het regenwoud op zoek naar vruchten, bladeren en insecten.

capucijnaap met touw GaiaZOO

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De geelborst capucijnapen die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma. Jongen die in GaiaZOO zijn geboren zijn verhuisd naar diverse Europese dierentuinen.

EEP | Managementprogramma

Kom je vandaag naar GaiaZOO?