EUROPESE OOIEVAAR

Ciconia ciconia 

ALLES OVER DE EUROPESE OOIEVAAR
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Vanaf 1940 daalde het aantal Europese ooievaars hard in Nederland. De voornaamste oorzaken waren droogte in Afrika, ongereguleerd gebruik van gifstoffen en de intensivering van de landbouw in Nederland.  
Door betere wetgeving en gebiedsherstel kon het leefgebied beter geschikt worden gemaakt. Na het opzetten van een fokprogramma en een succesvolle herintroductie was het aantal ooievaars rond 1990 weer verdubbelt! Natuurorganisaties zetten zich tegenwoordig in om de kwaliteit van leefgebieden te behouden en stimuleren agrarisch natuurbeheer.  

Eigenschappen van de Europese ooievaar

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Vochtige weilanden
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
3,5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
105 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
33 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
3-5 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Kolonie
Icoon Familie - Wit
Familie
Ooievaar-achtigen

Leefgebied

Europese ooievaars leven vooral in vochtige weilanden en zijn ook te vinden in moerassen en uiterwaarden.  

Leefgebied

Balans

Tussen de weilanden loopt een Europese ooievaar met gemak door de diepe plassen. Het zijn één van de grotere roofdieren die in dit gebied leven. Ze zijn ook niet kieskeurig en vangen allerlei prooien. Zo helpen ze mee om het aantal muizen, mollen en kikkers in balans te houden. In Afrika zijn boeren ook heel blij met de komst van Europese ooievaars in de winter. Ze eten daar veel sprinkhanen die de gewassen aantasten.

Balans

Wist je dat… 20% van de Nederlandse ooievaar populatie tijdens de winter in hun eigen land blijft?

Op reis  

In het najaar is het een prachtig gezicht, honderden Europese ooievaars die zich verzamelen ter voorbereiding op hun trektocht naar Afrika. Samen zweven ze in cirkels op de warme luchtstromen. Zo verbruiken ze zo min mogelijk energie. Gemiddeld vliegen ze elke dag 150 tot 300km. De ooievaars trekken naar Afrika omdat daar in de wintermaanden meer voedsel te vinden is. Desondanks blijft ongeveer 20% van de Nederlandse populatie tijdens de winter in eigen land.  

Op reis  

Nestelen op grote hoogte 

In het voorjaar keren ooievaars terug naar hun broedgebied. Ze blijven meerdere jaren bij dezelfde partner en gebruiken vaak hetzelfde nest. Bij aankomst begroeten ze elkaar uitbundig en pas na een balts, waarbij ze hun kop in de nek gooien en klepperen, paren ze met elkaar. In hun grote nest van takken, dat zich meestal enkele meters boven de grond bevindt, leg het vrouwtje 3-5 eieren. Beide ouders broeden op de eieren en zorgen voor de kuikens.  

Nestelen op grote hoogte 

Kom een kijkje nemen bij onze Europese ooievaars


Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?