EUROPESE NERTS

Mustela lutreola

ALLES OVER DE EUROPESE NERTS
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Kijk mee

De nerts niet gezien? Neem via de live webcam verbinding hier beneden een kijkje in het slaaphokje van de nerts!

Wist je dat nertsen echte nachtdieren zijn? Het kan daarom best zo zijn, dat je deze dieren niet vaak ziet tijdens je bezoek aan GaiaZOO. Heb je het nertsenslaaphok al eens zien staan in het buitenverblijf? Het vrouwtje ligt er graag in haar bedje van stro. En nu kun je zien wat er zich in afspeelt!

De Europese nerts is het meest bedreigde roofdier van Europa en heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat het aantal nertsen in de natuur de laatste tientallen jaren sterk is afgenomen en dat de kans extreem groot is dat hij binnen 30 jaar uitsterft in het wild. Daarom helpt ook het Gaia Nature Fund de Europese nerts. Verderop op deze pagina lees je hoe we dat doen.

Nerts IUCN ernstig bedreigd

Gevaarlijk neefje

Een eeuw geleden leefden er nog veel Europese nertsen in het wild. Tegenwoordig zijn ze het meest bedreigde roofdier van Europa. Hun leefgebied wordt ingepikt door de grotere Amerikaanse nerts. Deze zijn door mensen naar Europa gehaald voor de bontfokkerij. Ontsnapte Amerikaanse nertsen bleken goed te kunnen overleven in Europa en heeft de Europese nerts verdreven.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Europese nerts heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans zeer groot is dat hij binnen 30 jaar uitsterft in het wild.

Gevaarlijk neefje

Eigenschappen van de Europese nerts

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Oevers van rivieren
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
5 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor (vleeseter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
0,5-1,5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
28-43 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
35-42 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
5-6 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Marter-achtigen

Leefgebied

Europese nertsen leven in gebieden met langzaam stromende beken, poelen en moerassen die zijn omgeven door bos.

nerts aan de waterkant

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De Europese nertsen die in GaiaZOO leeft zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.

zwemmende nerts in GaiaZOO

Terug naar het wild

Sinds 2005 heeft het Gaia Nature Fund al € 40.000,- gedoneerd voor de bescherming van de Europese nerts. Dit geld gaat naar Foundation Lutreola in Estland. Deze organisatie zet zich in om de Europese nerts terug te brengen in de natuur. Dat doen ze via een fokprogramma en uitzet op het eiland Hiiumaa.
Voordat Europese nertsen terug konden naar de natuur, zijn eerst de Amerikaanse nertsen van het eiland weggevangen. Daarna werden gefokte Europese nertsen uitgezet op het eiland Hiiumaa. Maar het leefgebied moet wel in de gaten worden gehouden zodat ze voldoende voedsel en beschutting hebben. Daarom worden er amfibieënpoelen gemaakt. Momenteel is Foundation Lutreola zelfs bezig om een tweede eiland geschikt te maken voor de uitzet van Europese nertsen!

Help zelf ook mee om bedreigde diersoorten te beschermen!

nerts op boomstam in GaiaZOO

Fel roofdier!

De Europese nerts is misschien klein, maar het is wel een geduchte rover. Zijn voedsel bestaat voor het grootste deel uit levende dieren. Hij kan zowel op het land als in het water goed jagen. Europese nertsen zijn uitstekende zwemmers en kunnen ook duiken. Met een sterke beet in de nek doodt hij zijn prooien. Europese nertsen leven alleen. Als ze elkaar tegenkomen ontstaat er een gevecht. Alleen tijdens de paartijd komen ze bij elkaar.

Spelen maar!

Jonge nertsen ontwikkelen zich heel snel. Als ze pas 3 tot 5 weken oud zijn, gaan ze al wat vlees mee eten. En na 3 tot 4 maanden verlaten ze het territorium van hun moeder en staan ze er alleen voor. Om goed voorbereid te zijn, spelen de jongen veel met elkaar. Ze zitten elkaar achterna of gaan in een hinderlaag liggen. Zo leren ze al spelend belangrijke jachtoefeningen die ze later nodig hebben om prooien te kunnen vangen.

nerts kijkt naar water in GaiaZOO

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het gebied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?