EUROPESE KRAANVOGEL
Grus grus
Een goed teken
In 2001 broedde er voor het eerst sinds eeuwen weer Europese kraanvogels in Nederland! Een kroon op het werk van natuurbeschermers. Want de terugkomst van broedende kraanvogels is een teken dat moerasbossen en hoogvenen in goede conditie zijn.
Leefgebied
Tijdens het broedseizoen zijn Europese kraanvogels vooral te vinden in moerassen en hoogvenen. De rest van het jaar verblijven ze in open gebieden, zoals akkers en weilanden.

Trompetteren
Wie de prachtige trompetter van een kraanvogel heeft gehoord, zal hem niet snel vergeten! Tijdens hun lange trektochten zijn de vliegende kraanvogels al op afstand te horen door hun indrukwekkende geluid. In dit filmpje kun je er zelf naar luisteren!
Wist je dat…wanneer de Europese kraanvogel een partner heeft gevonden zij hun hele leven bij elkaar blijven?
Een dansje wagen
Elk jaar versterken ze hun band door met elkaar te ‘dansen’, dit wordt ook wel een balts genoemd! Nu zijn er wel meer vogels die baltsen, alleen zijn er maar weinig die zo uitgebreid zijn als de dans van de kraanvogel! Ze maken metershoge sprongen, klapwieken met hun vleugels en roepen luidt tijdens dit prachtige schouwspel. Na dit dansritueel volgt een paring en bouwen ze een nest.

Lange trektocht
In het voor- en najaar maken Europese kraanvogels een lange trektocht van wel honderden kilometers. Ze vliegen in enorme groepen bij elkaar in een slordige V-vorm. Vooraan de ‘V’ vliegt de leidsman, die laat af en toe een trompettend ‘kroe-kroe’ horen waarna de groep hem antwoord. Hun vleugels zijn wel 2,5m breed en ze vliegen met een rustige vleugelslag. Woon je het zuiden of oosten van Nederland? Dan heb je de meeste kans om deze vogels te zien tijdens hun trektocht.
