DARWIN NANDOE

Rhea pennata  

ALLES OVER DE DARWIN NANDOE
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Loopvogel

Nandoes zijn één van de vijf loopvogel soorten die op de wereld voorkomen. Deze vogels hebben allemaal krachtige poten en kunnen niet vliegen. Aan hun poten hebben de dolkachtige nagels waarmee ze zich tegen gevaar kunnen verdedigen. Ook zijn ze duidelijke te herkennen aan hun bijna ‘haar-achtige’, losse veren. Vogels de wel kunnen vliegen hebben vooral strakke, stevige veren voor weerstand met de lucht. 

Loopvogel

Eigenschappen van de darwin nandoe

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Pampa
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
15-25 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
92,5-100 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
35-40 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
13-30 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Loopvogels

Leefgebied

De Darwin nandoe leeft op de uitgestrekte pampa vlakten. Dit is een gebied met open graslanden, struikgewas en steppes. 

Weinig drinken

Plantaardig materiaal is de belangrijkste voedselbron voor Darwin nandoe’s. Dit zijn bijvoorbeeld wortels, vruchten, zaden en ook bladeren. Daarnaast eten ze af en toe kleine dieren zoals, insecten, kleine knaagdieren, hagedissen en andere kleine gewervelde dieren. Vaak drinken is niet nodig, want de Darwin nandoe haalt een groot deel van zijn vochtbehoefte uit de planten die hij eet. 

Weinig drinken

Zwemmen?

Darwin nandoe’s zijn alert op gevaar, want roofdieren kunnen op de loer liggen. Met hun grote ogen en goede gehoor houden ze hun omgeving scherp in de gaten. Als ze moeten vluchten kunnen ze een snelheid van wel 60 km/u behalen! Om het roofdier af te schudden rennen ze in een zigzagpatroon. Met hun krachtige poten kunnen ze ook harde schoppen uitdelen.

Zwemmen?

Wist je dat Darwin nandoe’s… in noodgevallen zelfs een rivier over kunnen zwemmen?

Alleenstaande vader

Aan het begin van het broedseizoen gaan mannetjes onderling de strijd aan om een territorium te veroveren. Dat is belangrijk om vrouwtjes voor zich te kunnen winnen. Daarnaast baltst hij door met gespreide vleugels naar ze toe te rennen. Zo verzamelt het mannetje een groep van 2 tot soms wel 12 vrouwtjes! Na de paring leggen de vrouwtjes hun eieren in een gezamenlijk nest. Daarna is het mannetje verantwoordelijk voor het uitbroeden van de eieren en de zorg voor de kuikens.  

Alleenstaande vader

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De Darwin nandoe’s die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het EEP managementprogramma.

EEP | Managementprogramma

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?