CHACO CHACHALACA

Ortalis canicollis

ALLES OVER DE CHACO CHACHALACA
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Gek op vruchten

Chachalaca’s eten veel vruchten. Vaak poepen of spugen ze de zaden daarvan ongeschonden weer uit. Zo verspreiden chachalaca’s zaden van bomen en planten veelvuldig. Door dit gedrag kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de verjonging van het bos Ook andere vogels die binnen de familie van de chachalaca’s vallen dragen hier aan bij.

Chaco chacalaca’s houden van vijgen. De vruchten van deze bomen zijn namelijk niet allemaal tegelijk rijp. Daardoor kunnen ze bijna het hele jaar door vijgen eten. In het droge seizoen zijn er echter niet zoveel vruchten aanwezig. Dan schakelen chachalaca’s over op de grote rijkdom aan bloemen van bomen. Deze voedselbron kan dan meer dan de helft van hun dieet omvatten. Onderzoekers hebben ontdekt dat chachalaca’s de vruchten, bloemen en blad van ruim 100 boom- en plantsoorten eten.

Chaco chachalaca in het groen in GaiaZOO

Eigenschappen van de chaco chachalaca

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Drasland, moeras, open graslanden, gallerijbos
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
5-7 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor (alleseter) – vruchten, bloemen, zaden, blad, rupsen
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
385-430 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
42-92 cm lang
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
21-23 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
3
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
gemengde groep van tot 30 dieren
Icoon Familie - Wit
Familie
Hoendervogels

Leefgebied

Het leefgebied van de chaco chachalaca bevindt zich in de uitgestrekte Pantanal wat bestaat uit een mozaïek landschap van bladverliezende bosjes, palmen, moerassen, open graslanden en galerij bos. De verblijfplaats hangt erg af van het aanbod aan rijpe vruchten, waardoor ze zich door het jaar in andere delen kunnen ophouden.

Chaco chachalaca in de winter in GaiaZOO

Samen zingen

Vroeg in de ochtend zingen chachalaca koppels samen een duet. De toon van het mannetje is lager dan die van het vrouwtje. Ze roepen daarbij eigenlijk hun eigen naam ‘tsja-tsja-lakkah’. Wist je dat deze roep tot twee kilometer ver hoorbaar is!?

Chaco chachalaca tegen groene achtergrond in GaiaZOO

Chaco chachalaca’s maken hun nest in een boom of dichte struik. De eieren komen na drie weken broeden uit. De kuikens zijn zogenaamde nestvlieders: ze verlaten vrijwel direct na het uitkomen het nest en lopen achter hun ouders aan.

Snelle kuikens

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?