BLAUWKEEL GUAN

Pipile cumanensis

ALLES OVER DE BLAUWKEEL GUAN
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Gezellige herrieschoppers

Deze hoenderachtige vogel leeft meestal in groepen. Vooral bij bomen met rijpe vruchten kunnen zich meerdere blauwkeel guans verzamelen. In zo’n groep kan het er rumoerig aan toegaan. Door de lange luchtpijp kan de roep van de blauwkeel guan namelijk heel luid zijn. Doorgaans maken ze echter een reeks van zwakke, onduidelijke fluittonen. In de communicatie klapt en zwaait hij ook luid met de vleugels. Heb je het geluid van de guan in GaiaZOO ook al eens gehoord?

blauwkeel guans in GaiaZOO

Eigenschappen van de blauwkeel guan

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropisch bos
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
onbekend
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor (planten-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1275 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
65 cm lang
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
21-36 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
2-4
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemende groepen
Icoon Familie - Wit
Familie
Hoender-vogels

Leefgebied

De blauwkeel guan leeft in beboste gebieden van tropisch regenwoud en half bladverliezend bos tot droge, beboste savannes (cerrado). De blauwkeel guan kiest bij voorkeur voor bosstroken die in de buurt van een rivier liggen.

Leefgebied

Bosbouwers

Op het menu van blauwkeel guans staan veel vruchten. Omdat ze vaak ook de zaden opeten, dragen deze vogels bij aan de aanplant van nieuw bos. Ze poepen de zaden namelijk op een andere plek weer uit, en daar kunnen deze tot nieuwe bomen en struiken ontkiemen.

Geen luchtacrobaten

Blauwkeel guans kunnen niet erg goed vliegen. Toch leven ze overwegend in bomen en struiken. Ze vinden er hun voedsel, bouwen er hun nest en brengen er de nacht door. Daar zijn ze veiliger voor roofdieren. Om zich tussen bomen en struiken te verplaatsen zweven blauwkeel guans meestal van tak naar tak. Alleen als het echt nodig is vliegen ze.

blauwkeel guan op een stam in GaiaZOO

Kleine klauteraars

Met velen bij elkaar bouwen blauwkeel guans hun nesten in de bomen. De kuikens verlaten na het uitkomen meteen het nest en leven dan een paar dagen op de grond. Al na een paar dagen kunnen de jonge guans fladderen. Dan klauteren ze met hulp van hun vleugels weer veilig omhoog.

blauwkeel guan alleen in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?