BLAUWGELE ARA
Ara ararauna
Rommelige eter
Blauwgele ara’s laten nog wel eens wat vallen tijdens het eten. De zaden en noten die op de bosbodem terecht komen krijgen de kans om uit te kiemen tot nieuwe bomen of struiken! Zo helpt de blauwgele ara mee bij de verspreiding van planten door het regenwoud.

Leefgebied
De blauwegele ara komt van nature voor in het Amazone regenwoud van Zuid-Amerika. Door ontsnappingen in de jaren 80 leven enkele blauwgele ara’s nu in de Nederlandse natuur.

Om in het uitgestrekte Amazone regenwoud te kunnen overleven gebruikt de blauwgele ara zijn intelligentie! Deze slimme dieren kunnen de locatie van belangrijke fruitbomen onthouden en oplossingen bedenken om zaden of noten te kraken. Deze prachtige vogels horen dan ook niet thuis in een kleine kooi in een woonkamer. Deze saaie omgeving leidt al snel tot gedragsproblemen en stress.
Slimmerik
Boomholte
Wanneer een blauwgele ara een partner heeft gevonden blijven ze hun hele leven bij elkaar. Net als de meeste andere papegaaiachtige bouwen ze geen nest, maar gaan ze op zoek naar een boomholte. Alleen het vrouwtje broedt op de 2 tot 3 eieren. De kuikens blijven ongeveer 3 maanden in de boomholte. Daarna verlaten ze het nest en worden ze nog ongeveer een maand bijgevoerd door de ouders.

Klei eten?
Tijdens het eten zitten blauwgele ara’s meestal in paartjes of kleine groepen bij elkaar in de boomtoppen. Ze plukken fruit en noten of eten jonge plantenscheuten, boomschors en soms nectar. Met hun krachtige snavel kunnen ze harde noten kraken! Langs rivieroevers worden soms blauwgele ara’s gezien die klei eten. In de klei zitten belangrijke mineralen, maar het helpt ook bij het neutraliseren van gifstoffen uit de zaden die ze eten.
