BLAUWGELE ARA

Ara ararauna 

ALLES OVER DE BLAUWGELE ARA
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Rommelige eter

Blauwgele ara’s laten nog wel eens wat vallen tijdens het eten. De zaden en noten die op de bosbodem terecht komen krijgen de kans om uit te kiemen tot nieuwe bomen of struiken! Zo helpt de blauwgele ara mee bij de verspreiding van planten door het regenwoud.

blauwgele ara in een boom in GaiaZOO

Eigenschappen van de blauwgele ara

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropisch en subtropisch bos
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor (planten-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
900-1500 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
76-86 cm lang incl. staart
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
28 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
2-3
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Paartje of kleine groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Papegaai-achtigen

Leefgebied

De blauwegele ara komt van nature voor in het Amazone regenwoud van Zuid-Amerika. Door ontsnappingen in de jaren 80 leven enkele blauwgele ara’s nu in de Nederlandse natuur.

twee blauwgele ara's in GaiaZOO

Om in het uitgestrekte Amazone regenwoud te kunnen overleven gebruikt de blauwgele ara zijn intelligentie! Deze slimme dieren kunnen de locatie van belangrijke fruitbomen onthouden en oplossingen bedenken om zaden of noten te kraken. Deze prachtige vogels horen dan ook niet thuis in een kleine kooi in een woonkamer. Deze saaie omgeving leidt al snel tot gedragsproblemen en stress.

Slimmerik

Boomholte

Wanneer een blauwgele ara een partner heeft gevonden blijven ze hun hele leven bij elkaar. Net als de meeste andere papegaaiachtige bouwen ze geen nest, maar gaan ze op zoek naar een boomholte. Alleen het vrouwtje broedt op de 2 tot 3 eieren. De kuikens blijven ongeveer 3 maanden in de boomholte. Daarna verlaten ze het nest en worden ze nog ongeveer een maand bijgevoerd door de ouders.

verenkleed van een blauwgele ara in GaiaZOO

Klei eten?

Tijdens het eten zitten blauwgele ara’s meestal in paartjes of kleine groepen bij elkaar in de boomtoppen. Ze plukken fruit en noten of eten jonge plantenscheuten, boomschors en soms nectar. Met hun krachtige snavel kunnen ze harde noten kraken! Langs rivieroevers worden soms blauwgele ara’s gezien die klei eten. In de klei zitten belangrijke mineralen, maar het helpt ook bij het neutraliseren van gifstoffen uit de zaden die ze eten.

vliegende blauwgele ara in GaiaZOO

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?