AZIATISCHE
WILDE HOND

Cuon alpinus

ALLES OVER DE AZIATISCHE WILDE HOND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur
IUCN druppel bedreigd IUCN-status: Bedreigd ▶

Minder ruimte, meer onderzoek

De Aziatische wilde hond is uit 75% van zijn oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Door versnippering van bossen worden wilde prooidieren zoals herten en zwijnen schaarser. Onderzoekers brengen daarom met onder andere cameravallen en DNA-onderzoek in kaart waar Aziatische wilde honden voorkomen, welke prooien ze eten en welke gebieden belangrijk voor ze zijn. Zo kunnen beschermde gebieden en verbindingszones beter worden ingericht.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Aziatische wilde hond heeft de status ‘bedreigd’. Dat betekent dat de soort een hoog risico loopt om in het wild uit te sterven.

Eigenschappen van de Aziatische wilde hond

Gebied
ZOO is Gaia
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Bossen, bosranden en open graslanden
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
Tot 10 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor – vooral hoefdieren
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
12-20 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
90 cm (staart 40-45 cm)
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
60-63 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
4-6
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Groepen – gemiddeld 5-12 dieren
Icoon Familie - Wit
Familie
Hondachtigen

Leefgebied

De Aziatische wilde hond leeft in verschillende soorten bossen en open landschappen, van tropische gebieden tot bergachtige streken. Overdag rusten ze regelmatig in beschutte plekken en zijn ze vooral actief rond de schemering. Ze leven in groepen en jagen samen op hoefdieren zoals herten en zwijnen. Dankzij deze samenwerking kunnen ze ook grotere prooien bemachtigen.

Succesvolle jagers

Aziatische wilde honden zijn extreem efficiënte jagers: zelfs kleine groepen kunnen een hert in enkele minuten uitputten en doden. Hun jachtstrategie is gebaseerd op uithoudingsvermogen, teamwork en het voortdurend achtervolgen van prooien totdat deze uitgeput raken. In gebieden met minder prooi splitsen ze zich vaak op in kleinere jachtgroepen van 2–5 dieren om hun kansen te vergroten. Dit flexibele groepsgedrag maakt ze zeer efficiënte en succesvolle jagers en helpt om te overleven in wisselende omstandigheden.

Samen sterk!

De Aziatische wilde hond leeft in groepen van meestal 5 tot 12 dieren. Samen jagen ze op prooien en zorgen ze voor de jongen. Ook dieren die zelf geen jongen hebben, helpen mee met de verzorging. Met een opvallend fluitend geluid kunnen groepsleden contact met elkaar houden, ook wanneer ze elkaar tijdens het jagen uit het oog verliezen.

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuinen hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De Aziatische wilde honden in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma.

Fluiten

In tegenstelling tot de meeste hondachtigen, die vooral blaffen of huilen, communiceren Aziatische wilde honden met hoge fluittonen. Deze geluiden dragen ver door dichte bossen en helpen roedelleden elkaar terug te vinden tijdens de jacht. Dit unieke communicatiesysteem is één van hun meest kenmerkende eigenschappen.

 

Snel eten?

Aziatische wilden honden hebben een afwijkend gebit vergeleken met andere hondachtigen: ze missen een kies (molaire tand). Wetenschappers denken dat dit een aanpassing is om vlees sneller te kunnen scheuren en opeten, wat belangrijk is wanneer grotere roofdieren zoals tijgers of luipaarden ermee vandoor zouden kunnen gaan.

Ze staan er dan ook om bekend dat ze hun prooien heel snel op eten. Een individu kan tot wel 4 kilo vlees per uur eten!

Waterliefhebbers

Aziatische wilde honden een sterke voorkeur hebben voor water. Ze drinken vaak direct na de jacht en rusten regelmatig in of nabij water. Dit gedrag kan helpen om af te koelen in het warme klimaat en mogelijk ook bij het verwijderen van parasieten.

Kom je vandaag naar GaiaZOO?