Zwartkop wever


zwartkop wever man en vrouw (shutterstock_1044553381)

Ploceus malanocephalus

De naam zwartkop wever verwijst naar de zwarte kop van het mannetje. Vrouwtjes en jongen hebben geen zwarte kop. In het voortplantingsseizoen kan elk mannetje meerdere vrouwtjes hebben. Van grove grassprieten bouwt hij voor elk vrouwtje een nest. De vrouwtjes bekleden hun nest met veertjes, wol en pluisjes. Mannetjes verdedigen hun nesten fel, maar verzorgen de jongen niet. Jonge zwartkop wevers eten bijna alleen insecten, terwijl de volwassen vogels vooral zaden eten. 

Verspreidingsgebied

zwartkop wever verspreiding

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO