Rosse stekelstaart


rosse stekelstaart - afb website

Oxyura jamaicensis

De rosse stekelstaart dankt zijn naam aan de puntige staart. Het mannetje houdt deze vaak recht omhoog. Ook de blauwe snavel van het mannetje valt erg op. Om voedsel te zoeken, duiken rosse stekelstaarten onder water. Ze eten vooral insecten (larven), wormen, kreeftachtigen en zaden van waterplanten. De aanwezigheid van rosse stekelstaart in Europa heeft negatieve gevolgen voor de witkop eend (te zien in de Taiga | Volière van GaiaZOO). Doordat de soorten met elkaar kunnen kruisen wordt de witkop eend nu bedreigd in het wild.

Ontdek hier meer over ‘Vreemde Vogels’ in Nederland.

 

Weetjes

  • De rosse stekelstaart komt van oorsprong uit Noord-Amerika
  • In Spanje kruist de rosse stekelstaart met de zeldzame witkop eend. Daarom mogen stekelstaarten daar bejaagd worden
  • De rosse stekelstaart wordt gehouden als siervogel en ontsnapte rond 1975 naar de Nederlandse natuur

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO