Griekse landschildpad

 Testudo hermanni

ALLES OVER DE GRIEKSE LANDSCHILDPAD
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Van elkaar gescheiden

De populaties van de Griekse landschildpad nemen al jaren af door bebouwing, stroperij, natuurbranden en het gebruik van onkruidverdelgingsmiddelen. Bebouwing resulteert in een drastische afname van leefgebied en zorgt voor versnippering. Vooral de aanleg van wegen zorgt ervoor dat populaties van elkaar gescheiden worden. Ook leidt dit tot een toename van aangereden schildpadden. Uit onderzoek naar natuurbranden is aan het licht gekomen dat tot wel 50% van de populatie is weggevaagd. De effecten van deze verstoringen hebben een grote impact op de Griekse landschildpadden populatie, want ze worden pad op late leeftijd geslachtsrijp. mede door de lange levensduur en late leeftijd waarop de dieren geslachtsrijp zijn. 

Van elkaar gescheiden

Eigenschappen van de Griekse landschildpad

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Struik- vegetatie
Status
Gevoelig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
50 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
2-2,5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
120-230 mm 
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Broedtijd
90 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
1-12 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Groepen of solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Land-schildpad

Leefgebied

De Griekse landschildpad komt voor langs de Noordkust van de Middellandse Zee in West-Europa. Ze hebben de voorkeur voor hellingen met struiken, open bossen, maar zijn ook te vinden in oude wijn- en olijfgaarden en op landbouwgrond. Het zijn actieve schildpadden en obstakels, zoals houtstronken en rotsblokken, vormen geen probleem voor deze behendige klimmers. 

Leefgebied

Stevig schild

Volwassen Griekse landschildpadden hebben weinig natuurlijke vijanden. Hun harde schild is een goed afweersysteem. Bij gevaar kunnen ze hun poten en kop intrekken, waardoor het roofdier weinig kans maakt om de schildpad op te eten. Jonge schildpadden zijn een stuk kwetsbaarder, omdat hun schild nog niet volledig uitgehard is. Ze worden gegeten door ratten, eksters, slangen, zwijnen, vossen, dassen en egels.  

Wist je dat Griekse landschildpadden…ook een zomerslaap houden?

Winterslaap en zomerslaap 

Als de temperatuur ’s nachts kouder is dan 8°C en overdag kouder dan 18°C, gaan Griekse landschildpadden in winterslaap. Om vorstvrij te overwinteren graven ze zich in.  Na drie tot vier maanden komen ze in februari weer boven de grond. Als het in de zomer langere tijd erg warm is, graven de schildpadden zich ook in om aan de hitte te ontsnappen. Dit wordt ook wel zomerslaap genoemd. 

Winterslaap en zomerslaap 

Temperatuur bepaalt geslacht

Na de winterslaap start het voortplantingsseizoen. Mannetjes kunnen best opdringerig zijn naar de vrouwtjes en willen daarbij nog wel een in de poten bijten. Vrouwtjes leggen de eieren in een zelf gegraven nest in de grond. De temperatuur in het nest bepaald het geslacht van de jongen. Bij hogere temperaturen in het nest zullen er meer vrouwtjes uit het nest komen en bij lagere temperaturen meer mannetjes. Na ongeveer 90 dagen komen de jongen zelfstandig uit het nest.  

Temperatuur bepaalt geslacht

Herbivoor? 

Hoewel de Griekse landschildpad een echte planteneter is, lusten ze ook wel eens wat insecten of slakken. Ze eten dit vooral als het aanbod van planten schaars is. Het hoofdvoedsel bestaat uit vegetatie die dicht bij de bodem te vinden is, zoals gras, bladeren, kruiden, vruchten en bloemen. In  het leefgebied van de Griekse landschildpad is niet altijd water beschikbaar. Ze halen  hun vocht deels uit het plantaardige voedsel. Doordat schildpadden zo oud worden, groeien ze niet zo snel. 

Kom een kijkje nemen bij onze Griekse landschildpad!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?