Muskusos


muksusos banner en foto 1

Ovibos moschatus

Muskusossen leven in groepen op de open toendravlaktes van noordelijk Siberië, Groenland en Alaska. Ze eten vooral grassen en kruiden. In de lange winter schrapen ze met hun hoeven de sneeuw weg en eten ze ook struikgewas en mos. Met hun puntige hoorns kunnen volwassen muskusossen roofdieren goed op een afstand houden. Maar de jongen zijn een makkelijke prooi. Bij een aanval door bijvoorbeeld wolven zullen de volwassen muskusossen zich echter in een cirkel opstellen, met de hoorns naar buiten gericht. Een roofdier heeft dan geen schijn van kans om door deze verdedigingslinie te breken. De verdedigingsstrategie van muskusossen tegen natuurlijke vijanden was voor menselijke geweren makkelijk te doorbreken. Muskusossen worden nu overal beschermd. Op diverse locaties waar ze uitstierven zijn zelfs alweer muskusossen terug geplaatst in hun oorspronkelijk leefgebied. Middels fokprogramma’s dragen ook Europese dierentuinen een steentje bij aan de bescherming van deze ijstijdbewoner

Lees hier nog meer over de muskusos.

Weetjes

  • Muskusossen leven in gemixte groepen van 10-20 dieren
  • Een muskusos vrouwtje weegt zo’n 200 kilo. Een mannetje kan bijna het dubbele kilo wegen!
  • Muskusossen zijn het meest verwant aan herten en antilopen
  • De hoorns van mannetjes vormen midden op de kop een soort stootkussen
  • Als er teveel sneeuw ligt, graven muskusossen die met hun poten weg op zoek naar voedsel

Verspreidingsgebied

Verspreidingsgebied Muskusos

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina
Tickets reserveer hier
widget-taiga

EEP

EEP-logo-300x187

Deze diersoort wordt beschermd door het European Endangered Species Programme

 

Ontdek meer over het belang van fokprogramma’s >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO