Apen eten
geen bananen
Ieder dier een eigen dieet
Voeding is een belangrijk onderdeel van dierwelzijn. Wanneer dieren niet de juiste voeding krijgen, kunnen ze ziek worden. Daarom doen we in GaiaZOO hard ons best om de dieren een dieet te geven dat zo dicht mogelijk in de buurt komt van hun natuurlijke dieet. Voor sommige dieren is dat best een uitdaging… Denk bijvoorbeeld aan een giraffe die in het wild voornamelijk bladeren eet, maar in de winter zit hier geen blaadje aan de boom. Of een reuzenmiereneter die in het wild tot wel 30.000 mieren per dag eet!
Op de weegschaal
We stemmen de diëten af op de behoeftes van de dieren. Deze behoeftes hangen van verschillende factoren af, zoals: leeftijd, geslacht, dracht of lactatie, maar ook het seizoen. Zo hebben dieren ter voorbereiding op de winterrust vaak meer behoefte aan vetten en jonge, groeiende dieren hebben meer eiwitten nodig. Daarnaast houden we ook de conditie van de dieren in de gaten. We willen natuurlijk niet dat ze te dik of te dun worden. Sommige dieren worden regelmatig gewogen, dan weten we meteen het exacte gewicht. Bij andere soorten beoordelen we de conditie met een ‘body condition score’. Dit is een methode waarbij we aan de hand van een schema kijken hoe de lichaamsconditie van een dier is. Zien we daar grote veranderingen in? Dan moet het dieet wellicht aangepast worden.
Niet alle dieren eten hetzelfde
De Afrikaanse wilde honden en leeuwen zijn echte carnivoren, vleeseters dus. Anders dan bij de meeste huisdieren, krijgen ze in de dierentuin geen brokjes, maar grote stukken rauw vlees of hele prooidieren. Als we deze dieren kattenvoer uit blik gaan geven worden ze niet alleen lui en snel te dik, maar kunnen ze ook tandproblemen of andere klachten krijgen. De vezels en mineralen die ze uit de haren, veren en botten van hun prooi halen, zijn onwijs belangrijk voor de gezondheid van de dieren. Daarbij willen we ze ook een beetje aan het werk zetten. De dierverzorgers verzinnen allerlei creatieve manieren om de dieren te voeren. Zo verstoppen we het vlees of hangen het op in een boom, verrijking noemen we dat.
Eat your vegetables
In het wild eten veel dieren, zoals apen, vruchten. Deze vruchten zijn niet in Nederland te koop. Het fruit dat we hier hebben bevat veel meer suiker dan deze wilde vruchten, zo veel dat het niet gezond is voor de dieren. De voedingswaarde van groentes passen vaak beter bij de behoeftes van deze dieren. Je zult daarom niet snel een aap met een banaan zien in GaiaZOO, maar wel met een stuk komkommer of witlof. De gorillagroep eet dagelijks wel 30 kg aan groentes! Dat zijn allemaal groentes die wij als mensen ook gewoon kunnen eten!
Wat kruipt daar?
Andere dieren eten in het wild voornamelijk insecten, denk aan de reuzenmiereneters, grootoorvossen, stokstaarten en heel veel vogels. Ook voor deze dieren proberen we een zo goed mogelijk dieet te maken. Daarom vind je in de dierkeuken verschillende soorten insecten en wekelijks wel meer dan 10 kg meelwormen en bijna 1000 sprinkhanen! Insecten zijn de enige dieren die we levend mogen voeren. Gelukkig maar, want als de insecten nog kronkelen of springen kunnen de dieren die ze eten nog beter hun natuurlijke gedrag vertonen.
De dierkeuken
Elke diersoort heeft dus zijn eigen dieet. In sommige gevallen verschilt het dieet zelfs per individu. Al deze verschillende diëten worden dagelijks klaargemaakt in de dierkeuken. Achter de schermen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe dierkeuken, met o.a. meer ruimte voor opslag en een efficiëntere indeling. De nieuwe keuken is vanaf het voorjaar van 2024 in gebruik, een echte vooruitgang waardoor het nog makkelijker wordt om ervoor te zorgen dat alle dieren elke dag het juiste dieet krijgen.
Benieuwd hoe een dag in de dierkeuken eruit ziet?
We hebben hier in het verleden een leuke vlog over gemaakt!