Natuur en ZOO


Nerts 1

Bedreigde diersoorten
Een moderne dierentuin heeft naast het mogelijk maken van contact tussen mens en (exotisch) dier, nog een aantal belangrijke doelstellingen. Educatie over dieren én natuur- en soortenbehoud zijn net zo belangrijk. Om dit  laatste doel te verwezenlijken, zijn de Europese dierentuinen in 1985 intensief gaan samenwerken: de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) werd opgericht. Dit is een overkoepelend orgaan van de Europese dierentuinen. Gezamenlijk werden fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten opgezet, de zogenaamde EEP’s (European Endangered Species Programmes). Inmiddels bestaan voor bijna 300 diersoorten dergelijke fokprogramma’s en werken er ruim 300 dierentuinen uit zo’n 30 landen aan mee. Op deze manier hoeven dierentuinen al decennia lang geen dieren meer uit het wild te halen.

Terug naar de natuur
In GaiaZOO zie je 21 verschillende diersoorten die aan zo’n EEP meedoen. Enkele voorbeelden zijn de Przewalskipaarden, Afrikaanse wilde honden, dwergnijlpaarden, gorilla's en veelvraten. Het uiteindelijke doel van sommige EEP’s is het terugplaatsen van bedreigde dieren in hun natuurlijke leefgebied. Helaas is dit voor veel soorten een lange weg, aangezien ze in hun oorspronkelijke leefgebieden te maken hebben met bedreigingen. Daarom zetten we ons gezamenlijk in om die natuurgebieden de vereiste bescherming te geven. Maar er zijn ook succesverhalen: Przewalskipaarden (die in 1968 in het wild uitstierven) zijn dankzij het fokken in dierentuinen weer in hun oorspronkelijke leefgebied uitgezet en leven daar nu weer in behoorlijke aantallen. Ook enkele veulens die GaiaZOO geboren werden, vertrokken de afgelopen jaren naar verwilderingsprojecten. Daar zijn we natuurlijk heel trots op!

Plezier voor de natuur!
Het Gaia Nature Fund verkrijgt haar gelden dankzij de tomeloze inzet van ruim 70 vrijwilligers. Met veel enthousiasme geven zij rondleidingen door GaiaZOO en ze begeleiden kinderfeestjes en teambuildingsspellen. Het geld dat je betaalt voor deze activiteiten komt via het Gaia Nature Fund geheel ten goede aan de diersoorten die dit nodig hebben!

Gaia Nature Fund weetjes

  • GaiaZOO heeft een speciaal natuurbehoudsfonds: het Gaia Nature Fund
  • Als je een feestje, rondleiding of teambuilding boekt in GaiaZOO, help je de natuur
  • Vanuit GaiaZOO zijn al enkele Przewalskipaarden terug gegaan naar de natuur
  • GaiaZOO helpt samen met andere Europese dierentuinen de natuur wereldwijd
  • Europese dierentuinen halen geen dieren meer uit de natuur, maar ruilen hun dieren onderling via gecoördineerde fokprogramma’s

Deel deze pagina
Koop tickets... ...Met vroegboekkorting!

Gaia Nature Fund

GaiaZOO Dierentuin Afrikaanse Wilde Hond

De stichting van GaiaZOO biedt financiële ondersteuning aan diverse natuurbehoud projecten, waaronder de:
Afrikaanse wilde hond
Europese nerts 
Gorilla

Korenwolf

GaiaZOO Dierentuin Korenwolf

Wist je dat GaiaZOO via een fokprogramma ook meehelpt om de korenwolf te behouden voor de Limburgse natuur?

Meer over de Korenwolf... >

Quagga

GaiaZOO Dierentuin Cheeta

De natuurbehoud stichting van de NVD, Quagga, geeft financiële steun aan diverse bedreigde diersoorten. 

Meer over Quagga... >

Help de natuur!

GaiaZOO - Gorilla Ayo

Wil jij ook met je klas, bedrijf of vereniging iets doen voor bedreigde dieren of de natuur? Dat kan!

Neem contact op met GaiaZOO >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO